Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie chcę się wygłupić z wyceną (bo ciężko tą domenę wycenić), więc napiszę, za ile bym sprzedał, gdybym miał taką domenę i pojawiłby się klient.

Za 4k PLN oddałbym, gdyby nie było wiele zapytań, w przypadku większego zainteresowania, próbowałbym uzyskać kwotę 5,5-6k PLN.

Fajna domena.

Sebastian

alpine5

Posted (edited)

Dzięki za opinie!

Zastanawiam się czy jak pisze gibu, writer jest angielskim keywordem. Nie spotkaliście się z takim określeniem po polsku? Dla mnie znaczenie słowa writer jest oczywiste. Ba! Brakuje mi takiego słowa w języku polskim, ponieważ pisarz i dziennikarz to pojęcia zbyt szerokie. Pierwsze kojarzy mi się z pisaniem książek, drugie głółwnie z reportażami w gazetach bądź informacjami w telewizji. I writer jest właśnie dobrym określeniem dla osób zajmujących się tworzeniem treści, głółwnie na potrzeby stron www. Termin 'writer' używa się także w j. polskim, czego dowodem np. wyniki wyszukiwania na hasło 'praca writer'. Nie wiem jednak, czy termin jest dość popularny poza branżą.

W j.angielskim to na pewno top generyk, czego dowodem jest fakt, że choćby połowa różnego rodzaju edytorów tekstu ma w nazwie słowo 'writer'. Dość popularnym serwisem jest iwriter.com.

Pytanie zatem, czy writer.pl można uznać za polski generyk?

Edited by Owner
Posted

Jak dla mnie bardzo dobra domena z wieloma możliwościami rozwoju.

Co do wyceny to wydaje mi się że widełki 3-5 K powinno się osiągnąć, na większe kwoty sądzę trzeba będzie poczekać dłużej.

#dziennikarze.com.pl

Posted

Pytam serio, obecność w sjp to konieczny warunek uznania domenę za generyczną? Ja znalazłem taką definicję:

Prawdopodobnie to kalka z języka angielskiego, w którym słowo generic oznacza „rodzajowy, pospolity, ogólny". W anglojęzycznych tekstach poświęconych domenom można również trafić na określenie descriptive domain names (domeny opisowe), które dosyć trafnie oddaje sedno sprawy.

Posted

Pytam serio, obecność w sjp to konieczny warunek uznania domenę za generyczną? (...)

Ee... co za różnica, dla nas domainerów może to być generyk, dla innych nie musi ;)

a copywriter jest w sjp :)

Dobra domena, z pewnością zasługuje na średnie x xxx, ale może warto czekać na coś lepszego...

• 2 years later...