Jump to content

Recommended Posts

Posted

ITALIANISTYKA.PL

Witajcie,

nowy zakup via premium od domenatora.

Zaskoczony byłem tym że tylko ja dałem ofertę więc licytacji specjalnie nie było.

Do opinii była dawana w 2007 (2 posty opinii)

http://di.pl/topic/6685-germaniscipl/page__hl__italianistyka

Jak ją oceniacie na dzień dzisiejszy?

@domenator - miałeś jakiś ofert /zapytania o nią?

I usuń z AM bo cena za niska :)

Posted

ITALIANISTYKA.PL

Witajcie,

nowy zakup via premium od domenatora.

Zaskoczony byłem tym że tylko ja dałem ofertę więc licytacji specjalnie nie było.

Do opinii była dawana w 2007 (2 posty opinii)

http://di.pl/topic/6685-germaniscipl/page__hl__italianistyka

Jak ją oceniacie na dzień dzisiejszy?

Hmmm, odczucia są takie ambiwalentne. Bo z jednej strony wiadomo od razu o co chodzi, tematyka języków obcych bardzo nośna, a włoski to ścisła czołówka, tuż za angielskim i niemieckim, chyba teraz nawet przed francuskim, na równi z hiszpańskim. Jednak ta domena - w przeciwieństwie do ogólnych nazw typu "jezykWloski", "naukaWloskiego" - stwarza takie samoograniczenie do niewielkiej grupy odbiorców jakimi są wydziały filologii włoskich na różnych uczelniach.

To trochę jak z "kliniką", niby każda przychodnia może się tak nazwać, ale tak naprawdę, to jest to oddział szpitalny przy uczelni medycznej. Dowolna szkoła językowa może zawiesić sobie szyld "italianistyka", ale nie będzie to poważnie wyglądało.

Na plus można przyjąć, że Uniwersytet Szczeciński zabrał sobie "com", więc jakaś świadomość na uczelniach jest i ten kto kupi od Ciebie "pl" będzie prestiżowo o oczko wyżej. Na minus - wolne "eu" i "com.pl", czyli inne uczelnie nie były tak zainteresowane, że w przypadku zajętej "pl" nie były skłonne wydać kilkanaście PLN za zamiennik.

Reasumując, największe szanse daję tej domenie w przypadku zainteresowania prywatnej uczelni, która mocno stawia na marketing i szuka wszelkich kanałów promocji. Uczelnie wszelkie wyrastają jak grzyby po deszczu, pytanie, czy powszechne są na nich filologie, tutaj w temacie nie jestem, można to jakoś sprawdzić.

Oczywiście tanio sprzedawać nie ma sensu (tym bardziej jeśli nie tanio kupiona), ale pytanie kiedy może zgłosić się klient. Jeśli się zgłosi, to zapewne będzie świadomy jej wartości, ale mam obawy, że istnieje też niebezpieczeństwo długiego (w latach) na tego klienta oczekiwania. Czego oczywiście nie życzę :)

Posted

włoski to ścisła czołówka, tuż za angielskim i niemieckim, chyba teraz nawet przed francuskim, na równi z hiszpańskim.

Weź poprawkę na to, że za jakieś 20 lat w USA hiszpański będzie pierwszym językiem dla większości obywateli :) Niestety włoski nie ma takiej przyszłości, a szkoda bo jest przyjemniejszy.

Z resztą się zgadzam.

Z ciekawości, za ile została zakupiona?

Posted (edited)

@nadrasz - jak zwykle ładnie i sensownie się rozpisałeś :)

Z jednej str miałem mieszane uczucia ( np posiadam germanistyka i polonistyka w .com - .pl były zajęte) bo wiem że to dość specjalistyczne określenie a z drugiej str zwyczajnie jest to konkretna nazwa z potencjałem. Zakładam że na klienta ew trzeba będzie poczekać.

@nembutal - 12 zł - był to też czynnik na +.

Celowo dodałem poprzedni wątek na jej temat aby zobaczyć ew wpływ czasu na opinię i prognozy.

Edit:

Swoją drogą ciekawe jest to że potencjalni zainteresowani przegapiają ciekawe domeny w cenie rejestracji.

Zwyczajnie wystarczy monitorować swój segment.

Edited by lufthansa
Posted

Z jednej str miałem mieszane uczucia ( np posiadam germanistyka i polonistyka w .com - .pl były zajęte) bo wiem że to dość specjalistyczne określenie a z drugiej str zwyczajnie jest to konkretna nazwa z potencjałem. Zakładam że na klienta ew trzeba będzie poczekać.

1. "Polonistyka" to zupełnie inny kaliber, to jest nasza Ojczyzna (oj, uniosłem się w patosie :) ) i znaczenie tego terminu daleko wykracza ponad prozaiczną naukę języka.

2. Na pewno "italianistyka" ma potencjał.

3. Jeśli wiesz, że na klienta być może trzeba będzie poczekać, to taka świadomość już gra na Twoją korzyść.

@nadrasz - jak zwykle ładnie i sensownie się rozpisałeś :)

Dzięki za komplement :blush: