Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wydaje mi się, że średnie xxxx jest do osiągnięcia. Na pewno trzymałbym do skutku. Potencjalni zainteresowani to biura podróży z ofertami jak ta tutaj.

240x360_c_dirndl2_hoch.jpg

Posted (edited)

Potencjalni zainteresowani to biura podróży z ofertami jak ta tutaj.

Jest to odpowiedni target choć równie dobrze mógliby zainteresować się tą domeną organizatorzy, biura promujące turystykę w Niemczech lub nawet niemiecka ambasada.

Po to by przekierować ją na oktoberfest.de lub stworzyć oddzielną stronę dla Polaków, których wg moich informacji jest na tej imprezie ciągle stosunkowo niewielu.

W 1985 roku, najbardziej znany, monachijski Oktoberfest odwiedziło ponad 7 milionów osób; od tego czasu corocznie przybywa przynajmniej kilkaset tysięcy osób mniej.

1 Mass ( kufel 1-litrowy ) kosztuje tam 8-9 Euro.

Przy 6-7 milionach litrów są to dziesiątki milionów Euro przychodu na samym piwie, w ciągu dwóch tygodni.

Do tego dochodzi jedzenie, noclegi, pamiątki, itp.

Przyciągnięcie gości z Polski leży więc w interesie organizatorów a taka domena mogłaby im w tym bardzo pomóc.

-

Swoją drogą ja sam polecam wycieczkę na tą imprezę, zwłaszcza piwoszom.

_

@Dick - zdjęcie tej panienki raczej w hali na Oktoberfest nie było robione :)

Edited by Kangur
Posted

Jest to odpowiedni target choć rĂłwnie dobrze mĂłgliby zainteresować się tą domeną organizatorzy, biura promujące turystykę w Niemczech lub nawet niemiecka ambasada.

Po to by przekierować ją na oktoberfest.de lub stworzyć oddzielną stronę dla PolakĂłw, ktĂłrych wg moich informacji jest na tej imprezie ciągle stosunkowo niewielu.

W 1985 roku, najbardziej znany, monachijski Oktoberfest odwiedziło ponad 7 milionĂłw osĂłb; od tego czasu corocznie przybywa przynajmniej kilkaset tysięcy osĂłb mniej.

1 Mass ( kufel 1-litrowy ) kosztuje tam 8-9 Euro.

Przy 6-7 milionach litrĂłw są to dziesiątki milionĂłw Euro przychodu na samym piwie, w ciągu dwĂłch tygodni.

Do tego dochodzi jedzenie, noclegi, pamiątki, itp.

Przyciągnięcie gości z Polski leży więc w interesie organizatorĂłw a taka domena mogłaby im w tym bardzo pomĂłc.

Bardzo trafna - jak zwykle, szkoda, że tak rzadko jesteś w tym dziale - Twoja wypowiedź. Gdy tylko zobaczyłem tę domenę miałem takie same spostrzeżenia. Ja wprawdzie jestem bezalkoholowy ;-) ale widzę jakim biznesem jest niemiecki Oktoberfest.

Wydaje mi się, że w ub. roku widziałem gdzieś jadąc po Polsce reklamy takiej namiastki coś w stylu "Zapraszamy na OktoberFest w naszej restauracji ...". To też jest ewentualny kierunek. Pytanie tylko, czy to już nie jest przypadkiem TM.

Posted

Istotnie atrakcyjna domena dla podmiotów zza Odry. Trudno typować jej wartość, gdyż widzę sporo zmiennych mogących wpływać na szacunki (np. mały lokalny biznes vs browar lub nawet jakiś interesariusz publiczny, włącznie z wymienioną przez Kolegę Kangura ambasadą DE). Możliwe do uzyskania zarówno 2k EUR, jak i 5-krotność. ...a może jeszcze przez lata nikt nie wpadnie na to, aby zainteresować się przejęciem (bo np. nie zostanie dostrzeżony konsument z Polski i jego wpływ na wrześniowo-październikowy festiwal).

~AW

• 2 weeks later...
Posted (edited)
"Co może być lepszym symbolem porozumienia między narodami od tańca Polaków w drodze na błonia wśród uczestniczących w pochodzie grup w bawarskich strojach i mundurach bractw kurkowych, wozów zaprzężonych w konie i woły?

No łezka mi się w oku zakręciła, bo dzisiaj każdy młody obywatel marzy o tańcach i ubieraniu się w mundury bractw kurkowych, by móc popędzać woły. Na jakim świecie ja żyję, albo ile czasu ten prasowy "dziennikarz" spędził w Korei Północnej?

Co do domeny oktoberfest.pl 5-10 tys.

Na pewno TYM by pasowała wizerunkowo.

Edited by umberto
  • 2 years later...
Posted (edited)

Widzę, że Włosi nie skompletowali jeszcze nazw "oktoberfest" we wszystkich rozszerzeniach, ale peelkę mają i może z czasem im się uda mieć inne.

Edited by Kangur