Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Widzieliście kto przegląda stronę? Od kiedy FB indeksuje strony? Może chcą zrobić swoją wyszukiwarkę?post-1212-0-66679700-1347568214_thumb.png

http://www.chip.pl/news/internet-i-sieci/wyszukiwarki-internetowe/2012/09/facebook-pracuje-nad-wyszukiwarka-internetowa

Swoja droga, mam nadzieje, ze polacza to z Bing i wreszcie bedzie to uzyteczne w naszej czesci czwartego swiata...

--

A co do logow, to niekoniecznie musi to byc robot FB. Moze to przekierowania z fejsa?

Edited by empireus
Posted

Ciekawa by się zrobiła sytuacja gdyby FB wszedł w buty Google. Na starcie z racji swojej pozycji na rynku ugryźliby spory kawałek tortu. Rywalizacja z google w stosunku 1:1 i wreszcie jakaś szansa na zarobek(i to spory) dla FB, taką okazję trzeba wykorzystać.

Jak to by się odbiło na rynku domen?

Posted

Jak to by się odbiło na rynku domen?

To zależy od tego, jak wyszukiwarka fb traktowałaby domeny. Ale ogólnie rzecz biorąc, przełamanie monopolu google mogłoby zwiększyć wartość domen (dobrych domen) - nagle okazałoby się, że na seo trzeba wydać 2x tyle pieniędzy, bo już nie tylko w google trzeba budować pieniądze, tymczasem domena jako marka i idąca za nią rozpoznawalność i ruch type-in jest niezależna od tego ile jest wyszukiwarek, i od fanaberii ich algorytmów...

• Like 1
Posted

To zależy od tego, jak wyszukiwarka fb traktowałaby domeny. Ale ogólnie rzecz biorąc, przełamanie monopolu google mogłoby zwiększyć wartość domen (dobrych domen) - nagle okazałoby się, że na seo trzeba wydać 2x tyle pieniędzy, bo już nie tylko w google trzeba budować pieniądze, tymczasem domena jako marka i idąca za nią rozpoznawalność i ruch type-in jest niezależna od tego ile jest wyszukiwarek, i od fanaberii ich algorytmów...

Tu po czesci masz racje, jednak obawial bym sie ze jesli powstanie wyszukiwarka FB to pierwsze miejsce beda mialy tam aplikacje przed domenami.

Posted

Tu po czesci masz racje, jednak obawial bym sie ze jesli powstanie wyszukiwarka FB to pierwsze miejsce beda mialy tam aplikacje przed domenami.

To jest dość oczywiste. Nigdy nie będzie tak, że domeny będą miały jeszcze duże znaczenie dla wyszukiwarek, powód jest jeden, użytkownik nie szuka przez wyszukiwarkę domen tylko treści. Rolą wyszukiwarki jest natomiast uszeregowanie contentu od najbardziej wartościowego do najmniej wartościowego, jeżeli wyszukiwarka przestanie spełniać te funkcje to sens jej istnienia ustanie. Rolą domeny jest natomiast obniżenie kosztów marketingu przez zwiększenie stopnia zapamietywalności i rozpoznywalności witryny.

Posted

Tak jak rozwodnienie końcówek wzmacnia pozycję tych najbardziej rozpoznawalnych (globalnie .com, lokalnie ccTLD), tak rozwodnienie rynku wyszukiwania wzmocni pozycję domen jako takich. Takie jest moje zdanie. Choć i tak nie należy się spodziewać, że wejście fb z własną wyszukiwarką oznacza jakieś radykalne zmiany. Tak jak Google ze swoją usługą Google+ nie zmieniło krajobrazu sieci, podobnie pewnie będzie w drugą stronę.

Posted (edited)

Tak jak rozwodnienie końcówek wzmacnia pozycję tych najbardziej rozpoznawalnych (globalnie .com, lokalnie ccTLD), tak rozwodnienie rynku wyszukiwania wzmocni pozycję domen jako takich. Takie jest moje zdanie. Choć i tak nie należy się spodziewać, że wejście fb z własną wyszukiwarką oznacza jakieś radykalne zmiany. Tak jak Google ze swoją usługą Google+ nie zmieniło krajobrazu sieci, podobnie pewnie będzie w drugą stronę.

Nie zgodzę się z tym ostatnim zdaniem. Jeżeli fb wprowadzi sensownie swoją wyszukiwarkę to może to radykalnie zmienić rynek. Powód jest prosty, znaczna większość użytkowników nie potrzebuje w sieci niczego poza wyszukiwarką i fb. Wystarczy wbudować w fb mały box z wyszukiwarką i już nie ma potrzeby wychodzenia poza fb, gdyż w tym momencie praktycznie przejmuje on rolę przeglądarki. W takim wypadku korzystaniem z czegokolwiek innego poza fb mogą być zainteresowanie tylko osoby, które nie posiadają konta na fb, albo te których działalności w internecie wymaga bardziej skomplikowanych narzędzi(błąd statystyczny). To wszystko przy założeniu, że fb oferuje usługę wyszukiwania co najmniej tak samą dobrą jak google oraz wyszukiwarka będzie integralną częścią fb, a nie osobnym projektem pod inną domeną.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted

Moim marzeniem jest, żeby można było podpinać domeny pod FB.

W jaki sposób? Przecież w opisie profilu można podać linka. A podpięcie domeny może oznaczać wyprowadzenie kontentu i użytkownika poza FB na co FB nigdy sie nie zgodzi.

Posted

Korneliusz niekoniecznie piszemy razem ;)

Jeżeli chodzi o skrypt który obsługuje to forum (IPB) to można sobie zdefiniować crawlery wg. własnego upodobania, wtedy np. moje IP pokazywało by crawler Google a np. IP Facebooka ZUS - to na prawdę nic nie oznacza. Według mojej wiedzy Facebook nie indeksuje stron po prostu w header forum znajduje się przycisk lubię to i stąd obecność IP facebooka na stronie.

Interesujące byłoby gdyby FB faktycznie indeksowało internet nie pod względem wyników wyszukiwania a pod kontem "sieci społecznościowych" tzn. kto rozmawia z kim i na jaki temat ale mam nadzieję że nie posiadają jeszcze takich narzędzi, albo mają jeszcze jakąś moralność ale chyba nie ma co się łudzić ;)

Posted (edited)

Przecież na di.pl można się zalogować przez facebook-a i wtedy zalogowany przez facebook-a użytkownik pokazuje się pewnie jako Facebook.

EDIT: a jednak sprawdziłem i loguje przez facebook-a na normalne konto, no to może faktycznie Facebook uskutecznia jakiegoś bota wyszukiwarki.

Edited by thomaso
Posted (edited)

Przepraszam za post pod postem, ale teraz zwróciłem uwagę na to, że użytkownik Facebook pojawia się również w dziale "Wycena i opinia", więc wracam do poprzedniej teorii, którą wykreśliłem wyżej:

Przecież na di.pl można się zalogować przez facebook-a i wtedy zalogowany przez facebook-a użytkownik pokazuje się pewnie jako Facebook.

Bo jeśli dział "Wycena i opinia" nie jest indeksowany ani dostępny dla osób bez konta w tym robotów wyszukiwarek to jest to jedyna możliwość, że ktoś się zalogował na forum przez facebook-a i go pokazało jako Facebook. :) Nie wiem tylko, czemu mnie pokazuje jako thomaso po zalogowaniu przez facebook-a, to już większa zagadka, ale trop dobry.

Edited by thomaso
Posted

google indeksuje strony, to normalne, robi to tez twitter, digg, delicious i inne, poniewaz to jedna z wielu gałęzi pozycjonowania zwana socialbook marketingiem, jest szybka i łątwa, konta szybko ise zakłada a moc z takiej strony tez jest spora, ale jak zawsze trzeba mieć zdrowy umiar w tym wszystkim i dbac o dywersyfikacje linków :P

Posted

Za niedlugo Bing oficjalnie wchodzi do PL. Reklamy kontekstowe rowniez beda zlokalizowane. Wiem ze nie za bardzo na temat, aczkolwiek FB=MS, czyli spolka zalezna, a to, ze Zuckerberg pracuje nad swoja szukajka... Ma to dzialac na silniku Bing.

• 2 months later...
Posted

Nie chcę tworzyć nowego tematu stąd pytanie: czy w tym momencie jesteście w stanie zalogować się z Polski na facebook?

Posted (edited)

nie

Dzięki.

Ma nadzieję, że to nie jest sprawdzian przed Stanem Wyjątkowym.

Edited by yarowa
Posted (edited)

Wszedłem na fb - ok. Specjalnie się wylogowałem i zalogowałem ponownie - ok.

Mam nadzieję, że jestem nadal w Polsce.

Przerwa trwała jakieś 30, 40 minut [tzn wg mojego "wrażenia" bo na zegarek nie patrzyłem].

Przez proxy [próbolwałem USA] było ok.

Opozycja libijska i węgierska skrzykiwały się przez FB :)

Edited by yarowa
Posted

Przerwa trwała jakieś 30, 40 minut [tzn wg mojego "wrażenia" bo na zegarek nie patrzyłem].

Przez proxy [próbolwałem USA] było ok.

U mnie przerwy nie było, sprawdzałem minutę po Twoim poście i wszedłem bez problemu, potem po poście szoguna sprawdziłem pownownie, z tym samym skutkiem. Pewnie tylko wywrotowców blokowali. ;-)

Posted (edited)

U mnie przerwy nie było, sprawdzałem minutę po Twoim poście i wszedłem bez problemu, potem po poście szoguna sprawdziłem pownownie, z tym samym skutkiem. Pewnie tylko wywrotowców blokowali. ;-)

... No może :D

Zacząłem mieć problemy z obecnością tam, zaraz po tym jak wrzuciłem na FB link do materiału o zamordowaniu eksperta lotniczego, oraz odpowiedzią na post osoby znanej w necie jako Alef Stern.

Edited by yarowa
Posted (edited)

... No może :D

Zacząłem mieć problemy z obecnością tam, zaraz po tym jak wrzuciłem na FB link do materiału o zamordowaniu eksperta lotniczego, oraz odpowiedzią na post osoby znanej w necie jako Alef Stern.

Moze Twoj operator puszcza FB inna trasa, albo przez proxy i to on mogl miec problemy. A przy tych mrozach i sniezycach ostatnio rozne cuda zaczynaja sie dziac :/

Acz najpewniej, to przepieli Cie na lacza ABW ;)

Edited by empireus