Jump to content

Tynkarz24.pl Bary24.pl Dresy24.pl

Recommended Posts

Posted

Według mnie kiepskie.

bary24 - nie pasuję tu l.m. Ewentualnie do zagospodarowania.

tynkarz24 - tu zdecydowanie nie pasuje "24"

dres24 - o tej się już w ogóle nie będę wypowiadał :P

Posted (edited)

Według mnie kiepskie.

dres24 - o tej się już w ogóle nie będę wypowiadał :P

bary24.com.pl - stoi jakiś serwis

nie dres24 tylko dresy24.pl pod dresy24,com stoi jakiś sklep

Edited by sylwesterna
Posted

bary24.com.pl - stoi jakiś serwis

nie dres24 tylko dresy24.pl pod dresy24,com stoi jakiś sklep

nie ma znaczenia dres czy dresy... I to że pod .com.pl stoi sklep, serwis czy cokolwiek innego to bym się tym nie sugerował przy rejestracji( w tym przypadku).

Posted

Według mnie kiepskie.

dres24 - o tej się już w ogĂłle nie będę wypowiadał :P

Zgadzam się z tą oceną.

Jednak przy okazji, powyższe domeny to dobre przykłady w kontekście ewentualnej dyskusji na temat końcówki "24". Myślę, że jest ona odpowiednia tylko w przypadku niektórych fraz, głównie związanych z usługami i handlem, gdzie "całodobowość" jest pewnym wyróżnikiem części firm. O ile trafne są na przykład: "lekarz24", "kwiaty24", "apteka24", czy "alkohol24", to "tynkarz24", czy "dres24" wręcz przeciwnie, bo czy jest zapotrzebowanie na całodobowe usługi tynkarskie lub sprzedaż dresów w dzień i w nocy.

W przypadku "bary24" trafna jest uwaga, że l.mn. tutaj nie pasuje, czy raczej mniej pasuje, bo jedynym logicznym zastosowaniem może być lista (wyszukiwarka?) całodobowych barów. Tylko pytanie, czy ktoś takową chce zrobić. Tego typu domeny rejestruje się zazwyczaj na własne potrzeby, bo o nabywcę może być trudno. Co innego "bar24", to byłaby domena idealna dla tego typu placówki.

Odrębną sprawą jest rejestracja przez wszelakie firmy domen ".....24" jako alternatywy w przypadku zajętej domeny bez tego liczebnika. I tak powstają domeny typu "polbud24", czy "paulina24". Tylko, że ponieważ rejestrowane są one wyłącznie jako tańszy zamiennik, to nie ma co liczyć, że takie domeny ktoś kupi za coś więcej, niż jakieś xx.