Jump to content

Wycena domen - sposoby

5 decydujących czynników wyceny domen  

15 members have voted

1. 1. Wybierz 5 czynników, które Twoim zdaniem najczęsciej wpływają na wartość domeny.

• Cena, za którą domena została nabyta
      4
    • Ilość potencjalnych KK (klientów końcowych) lub/i KKS (klientów końcowych, którzy mogą być zainteresowani domeną w sposób szczególny)
      10
    • Ilość zagospodarowanych innych rozszerzeń z tą samą frazą (lub/i niemal jej równoważnych)
      10
    • Ilość zajętych innych rozszerzeń z tą samą frazą (lub/i niemal jej równoważnych)
      6
    • Możliwości finansowe potencjalnych KKS (klientów końcowych, którzy mogą być zainteresowani domeną w sposób szczególny)
      8
    • Perspektywy rozwoju rynku/segmentu/gałęzi rynku, którego domena bezpośrednio dotyczy
      8
    • Potencjalny horyzont czasowy zainteresowania domeną
      1
    • Statystyki frazy – ilość backlinków, pozycja w wyszukiwarkach, Page Rank itd.
      1
    • Statystyki frazy – ilość wyszukiwań globalnych, ścisłych itd.
      4
    • Unikalność frazy (ilość zastępczych fraz niemal równoważnych nazywających to samo zjawisko lub przedmiot z frazy wycenianej domeny)
      4
    • Uwarunkowania prawne frazy w domenie (znak towarowy, własność intelektualna)
      3
    • Wiek domeny
      4
    • Wielkość rynku/segmentu/gałęzi rynku, którego domena bezpośrednio dotyczy
      5
    • Właściwości językowe i stopień popularności frazy w społeczeństwie
      1
    • Wysokość i możliwość czerpania bieżących dochodów z domeny
      4
    • Zasadność i stopień potencjalnego komercyjnego zastosowania (z jaką pewnością można stwierdzić, że KK – klient końcowy będzie mógł na wycenianej domenie zarobić i jak dużo)
      5

Recommended Posts

Posted

Zapraszam wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w ankiecie n/t głównych czynników przeważnie wpływających Waszym zdaniem na wartość domen.

Wyszczególniłem 16 czynników, ale mogą to nie być wszystkie - proszę o wyrozumiałość - ciągle się uczę. Jeśli jest jakiś czynnik, który wg Was nie został ujęty w ankiecie - proszę o wpisanie w temacie poniżej.

Instrukcja ankiety:

Proszę o uważne wybranie zaznaczenie maksymalnie 5 czynników, które najczęściej stosujecie przy wycenie domen.

Jak wiadomo nie da się jednoznacznie wyceniać domen szablonem i niektóre czynniki raz odgrywają większą rolę, a innym razem marginalną. Dlatego takie zadanie.

Bardzo dziękuję wszystkim za udział i wniesiony wkład w to badanie.

AA

P.S. Kolejność odpowiedzi w ankiecie jest alfabetyczna, aby nie sugerować ich ważności, tym bardziej proszę o uważne przeczytanie i wybranie tych 5 najwłaściwszych.

Posted (edited)

Dziękuję za wzięcie udziału w ankiecie.

Tytuł tematu może rzeczywiście wprowadzać w błąd, ale to dlatego, że miałem zamiar rozpocząć powyższą ankietą temat o możliwościach i sposobach wyceny domen. Najpierw proponuję jednak wstępne podsumowanie tego, co już zostało wybrane, a więc udzielonych odpowiedzi.

W ankiecie oddano 67 odpowiedzi na 13 głosujących, a więc min. 2 odpowiedzi są ekstra (prosiłem o 5 na osobę, a wyszło 5,154), co może świadczyć o trudnościach z wyborem jedynie 5 czynników z przedstawionych. Zaszczytne podium uzyskały odpowiedzi:

ilość potencjalnych KK, Ilość zagospodarowanych innych rozszerzeń, perspektywy rozwoju rynku.

A oto wykres kołowy z pełnymi wynikami:

14430907365992086920.jpg

Moim zamiarem było uproszczenie powyższego do 5 najważniejszych czynników, ale udało się zrobić co innego - skompresowałem ich liczbę łącząc podobne w grupy i wyszło ich 7:

73418946474052186343.jpg

Po zastosowaniu takiego podejścia do wyników wyszło, że top 3:

1. Dochodowość domeny (szeroko pojmowana)

2. Ilość KK i zasobność ich portfela

3. Zajętość (w tym zagospodarowanie) innych rozszerzeń.

Na uwagę zwraca też: 0 przy odpowiedzi PR i back-links, znikoma ilość odpowiedzi o status prawny domeny.

Jak już powyżej nadmieniłem wątek miał posłużyć do przedstawienia różnych sposobów wyceny domen, a tym samym poprawienia ich jakości w dziale Wycena i opinia (WiO), tak ostatnio napiętnowanej i kwestionowanej. Oczywiste jest, że są grupy domen, które jest łatwiej wycenić i można to zrobić z dość dużą dokładnością, natomiast niektórych domen wręcz nie da się wycenić. Dlatego można dokonać podziały na wyceny dokonywane z punktu widzenia KK (Ile klient będzie skłonny zapłacić za taką nazwę?), rynkowe (Ile na rynku tego typu domeny kosztują/kosztowały?), czy z punktu widzenia domeinera (Za ile bym ją oddał, albo czy bym ją rejestrował). Da się zaobserwować takie próby wycen tu na forum. Są domeny, których wycenę można zrobić na każdy z tych sposobów, są też takie, których do żadnego z nich nie da się przypisać (bo może się okazać, że nie wiem, czy bym rejestrował...). Jednak próby wycen nie są do końca poparte właściwą obiektywną wiedzą, czy to na temat rynku, czy branży, której dotyczą. Jeśli ktoś sam sprzedał mniej niż 100 domen w zasadzie powinien jedynie wyceniać za ile on by sprzedał - metodą z punktu widzenia domainera, ale to też nie znaczy, że i on potrafi dobrze określić wartość domeny, bo mógł przecież sprzedać pakiet 100 domen... :) Tak więc problem nie jest łatwy do rozstrzygnięcia. Zaznaczam , że to tylko moje wstępne przemyślenia i wstępne metody. Chciałem to rozwijać dla dobra forum, ale...

Niestety z uwagi na braki w czasie nie będę w stanie rozwijać tego tematu dalej, przynajmniej raczej nie w tym roku. Nie wiem nawet, czy jest to w interesie wszystkich, bo to przecież nie to samo co interes ogółu. W każdym razie jeśli ktoś będzie miał jakieś uwagi lub pytania chętnie omówię, jeśli tylko znajdę chwilę. Proszę pisać na PW.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę powodzenia

Adam

Edited by exallwave