Jump to content

daty wygasania domen eu w dropped

Recommended Posts

Posted

Patrze na swoje domeny eu w dropped, które wg dropped odnowione sa do 2013-10-30.

Sprawdzam je w whois na stronie euridu i widze date wygasania 2012-10-30.

Komu wierzyć, która data jest prawidłowa?

Wydaje mi się, że opłaciłem te domeny w tym roku.

Czyżby dropped nie odnowił ich od razu tylko czeka na ostatnią chwilę?

Czy ta funkcjonalność odnawiania w ostatniej sekundzie została już przez dropped zaniechana? Jeśli nie - to gdzie ją wyłączyć tak aby moje domeny były natychmiast odnawianie wtedy gdy za to płacę?

Pozdrawiam

Posted

Czy ta funkcjonalność odnawiania w ostatniej sekundzie została już przez dropped zaniechana? Jeśli nie - to gdzie ją wyłączyć tak aby moje domeny były natychmiast odnawianie wtedy gdy za to płacę?

Nie została. Domeny są dalej odnawiane w ostatniej sekundzie - dotyczy to domen .pl, ale też i domen .eu.

W panelu AM nie możesz tego wyłączyć, ale możesz napisać do supportu AM to przywrócą Tobie stary system odnowień.

Posted

Nie została. Domeny są dalej odnawiane w ostatniej sekundzie - dotyczy to domen .pl, ale też i domen .eu.

W panelu AM nie możesz tego wyłączyć, ale możesz napisać do supportu AM to przywrócą Tobie stary system odnowień.

@Thomaso, dzięki za hinta.

A powiedz mi jeszcze: stary system odnowień masz dla domen .pl i .eu? Bo mi przywrócili stary dla .pl. Dla .eu podobno nie ma takiej możliwości.

Posted (edited)

@Thomaso, dzięki za hinta.

A powiedz mi jeszcze: stary system odnowień masz dla domen .pl i .eu? Bo mi przywrócili stary dla .pl. Dla .eu podobno nie ma takiej możliwości.

Nie mam włączonych starych odnowień ani dla .pl dla .eu (mam ten nowy system "w ostatniej sekundzie"), bo nie odnawiam i tak domen w Aftermarket.pl tylko u innego rejestratora (i wszystkie domeny są odnawiane od razu - i .pl i .eu), czasem tylko coś kupuję w AM i trzymam przez chwilę, nie było mi to więc potrzebne. Gdyby mi to było potrzebne to raczej bym zmienił system odnowień - czułbym się bezpieczniej i miałbym większą kontrolę nad tym jak odnawiają się domeny.

Powielam tylko informację uzyskaną tu z forum np. http://di.pl/topic/13766-aftermarketpl-uwagi-i-sugestie/page__view__findpost__p__485376 i z czatu di.pl, bo kilka osób pisało, że zmieniły sobie system odnowień i bez problemu zmienią jak się napisze do supportu.

Z domenami .eu nie wiem czym może być spowodowane to, że "dla .pl się da", a "dla .eu się nie da" - ale skoro w AM twierdzą, że dla domen .eu nie można włączyć starego systemu odnowień to pewnie są jakieś uwarunkowania techniczne (wiem tylko, że kiedyś - na pewno jeszcze w 2011 roku odnawiali je od razu, bo wtedy odnawiałem tam w roku kilka-kilkanaście domen .eu i odnawiały się od razu, a nie w ostatniej sekundzie).

Edited by thomaso
Posted

a tu http://www.aftermarket.pl/dm_contacts.php nie mozna wlaczyc/wylaczyc odnawiania w ostatniej sekundzie? Nie testowałem, ale moze...

Domyślne ustawienia automatycznego przedłużania:

Włącz automatyczne przedłużenie

Wyłącz automatyczne przedłużenie

Posted (edited)

a tu http://www.aftermarket.pl/dm_contacts.php nie mozna wlaczyc/wylaczyc odnawiania w ostatniej sekundzie? Nie testowałem, ale moze...

To nie jest to samo. To jest autorenew. Autorenew zadziała w ten sposób, że jeśli masz kasę na koncie to odnowi każdą domenę, która będzie wygasała i będzie przedłużał tak długo jak kasa będzie jeszcze na koncie (dobry sposób, żeby sobie poprzedłużać sporo nindż ;-)). Jak ma się tylko dobre domeny (np. firmowe lub na których są serwisy) to jest niegłupie rozwiązanie ustawić na nich autorenew (bo można też dla jednej domeny tylko) szczególnie, że autorenew odnawia domenę nie w momencie wygasania tylko 30 dni przed (o ile dobrze pamiętam z wcześniej tyle, że teraz też to może być już tylko ta ostatnia sekunda).

Bez włączonego autorenew (domyślne ustawienie) rejestrator odnowi tylko te domeny, które przedłużysz w panelu (albo w ostatniej sekundzie albo od razu) i wykonasz dla nich ręcznie wpłatę za odnowienie. Czyli normalnie.

Edited by thomaso
  • Like 1
Posted

Wszystkie domeny .eu (tak samo jak .de, .nl i wiele innych TLD) nie mają daty odnowienia jako takiej, tylko odnawiają się ostatniego dnia miesiąca w rejestrze jeśli nie zostaną skasowane przez rejestratora (przy czym w odróżnieniu od .pl odnawiają się niezależnie od salda konta rejestratora).

Posted

Wszystkie domeny .eu (tak samo jak .de, .nl i wiele innych TLD) nie mają daty odnowienia jako takiej, tylko odnawiają się ostatniego dnia miesiąca w rejestrze jeśli nie zostaną skasowane przez rejestratora (przy czym w odróżnieniu od .pl odnawiają się niezależnie od salda konta rejestratora).

@Michau,

Wyjaśnij proszę jak w takim razie wygląda rezygnacja przez end usera z takich domen.

Czy klient musi "wypowiedzieć" w jakiś sposób umowę na utrzymanie domeny czy inaczej to działa.