Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ! Posiadam kilka domen, wydaje mi sie ze mam wlaczone whois i teraz mam takie pytanie zalozmy ze ktos wchodzi na www.dajsieskusic.pl ( moja domena) i chce znalezc do mnie kontakt ? Jak dac takiej osobie ta mozliwosc ? Nie raz czytalem na forum ze ktos zglasza sie do kogos w sprawie kupna domeny ? Jak dochodzi sie do takiej osoby ? Jak ktos moze dojsc do mnie ? Czy moge wprowadzic swoj e-mail na whois ? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Posted (edited)

Wystaw ją na giełdę domen np. Premium.pl i czekaj na oferty. Możesz też zaparkować w jednym z serwisów parkingowych np. Bodis.com, lub też ustawić dla domeny prosty formularz kontaktowy, ale tutaj już potrzebowałbyś hosting.

Twój mail będzie widoczny we whois jeśli masz domenę zarejestrowaną na firmę.

Edit: w Premium z tego co się ostatnio dowiedziałem istniej możliwość udostępnienia we whois danych kontaktowych również w przypadku osoby fizycznej, ale osobiście jeszcze tego nie próbowałem, a więc nie wiem co i jak ;-)

Edited by bartxx86
Posted

Możesz też przekierować domenę na jakiś darmowy blog, a na nim wielkimi literami napisać, że domena jest na sprzedaż i podać swój email - nie trzeba mieć konta hostingowego.

A informacja we WHOIS to i tak dobry pomysł - niektórzy domeniarze dopisują do adresu "BUY THIS DOMAIN NAME" i od razu wiadomo co i jak.

Posted (edited)

Sprawa jest bardzo prosta. Jeżeli posiadasz domeny w PREMIUM i nie wystawiasz ich na giełdzie domen to jak ktoś wpisze w pasku przeglądarki twoją domenę (czyli www.dajsieskusic.pl) to pojawi mu się formularz kontaktowy do Ciebie. Podobnie jest w AfterMarket z tą tylko różnicą, że pojawia się informacja o tym, że domena jest utrzymywana w AM i oglądający stronę może wybrać opcję z prawej strony "kontakt z właścicielem domeny". W obu przypadkach nie musisz nic kombinować w whois. Osobiście polecam PREMIUM ponieważ formularz jest najbardziej czytelny i przyjazny dla odwiedzającego stronę.

A tak całkiem na marginesie To jeżeli ktoś zainteresowany uprze się aby do Ciebie dotrzeć to i tak dotrze. W XXI wieku sposobów zbierania informacji jest bardzo wiele począwszy od grzebania w śmietniku aż po zdjęcia satelitarne. Tym bardziej nie ma problemu aby dodtrzeć do właściciela domeny. Nie martw się... znajdą Cię ;)

Edited by Pablo