Jump to content

Co kolekcjonujecie?

Recommended Posts

Posted

Chyba każdy coś kolekcjonuje...jedni mocne wrażenia, inni kobiety ( ;) )

Ciekaw jestem, czy di-owcy mają jakieś hobby i kolekcjonują coś jeszcze...

Przyznam szczerze, że sam jestem zapalonym modelarzem i bądź tworzę własne, bądź kolekcjonuję modele samochodów.

Macie coś w zanadrzu? :)

Mała próbka ode mnie. Więcej, jak się wykażecie ;)

corv.jpg

Sorki, jeśli temat się już przewinął, ale szukajka na ten temat milczy :)

Posted

Kiedyś mocno w samochodach RC siedziałem - zawody regionalne/okazjonalne, starty w Mistrzostwach Polski (z sukcesami), zawody międzynarodowe, ale to były stare czasy jak jeszcze podwozia robiło się samodzielnie czyli baaardzo dawno temu :)

Posted

Pocztówki z Bytomia, przedwojenne. 15 min temu wróciłem z bytomskiej giełdy staroci.

To ja sobie aż tak życia nie skomplikowałem - kolekcjonuję wszystkiego rodzaju widokówki i non-stop męczę znajomych, aby mi je wysyłali ;-)

Jak byłem sporo młodszy to zbierałem natomiast wszystko od kamieni począwszy (raz z wakacji w Grecji przywiozłem ważący kilka kilogramów głaz :P), przez karty telefoniczne, na zabawkach z kinder niespodzianek skończywszy.

Gdzieś mi się to jednak przez te wszystkie lata pogubiło przy okazji kilku przeprowadzek i ostały się jedynie te widokówki :-(

Posted (edited)

Kiedyś karty telekomunikacyjne, jeszcze nie dawno banknoty. Teraz przymieżam się do monet, ale jeszcze troszkę muszę się w to zagłębić.

Edited by Koli502
Posted (edited)

Kiedyś dostałem w "spadku" kolekcję etykiet zapałczanych z PRL i ZSRR, którą niestety w ferworze transformacji lat '90 przekazałem nieodpłatnie kuzynce w celu sprzedania jej na placu.

Namiętnie kolekcjonowałem komiksy i ta kolekcja ostała się do dzisiaj (częściowo okrojona ale jest). Moje zbiory to głównie lata 80-90 + fragment serii "żbik" i inne pojedyńcze egzemplarze. Kolekcja ewoluowała z duchem czasów i teraz mogę się np. pochwalić kompletem Thorgala w wersji PDF.

Zbierałem takie mini żołnierzyki (lata 90-95) - nawet nie wiem czy teraz jest coś takiego dostępne na rynku?

No i książki to jest poza dyskusją, zasoby idą w tysiące mniej lub bardziej wartościowych pozycji - nie szanuję tzw. nowobogackich domostw gdzie jedyne książki to "przewodnik po egipcie" i "książka kucharska".

Aktualnie: Brat wycina piłkarzy a ja tylko

jeśli gdzieś zauważę.

edit: ort

Edited by Dick
Posted

Kiedyś dostałem w "spadku" kolekcję etykiet zapałczanych z PRL i ZSRR, którą niestety w ferworze transformacji lat '90 przekazałem nieodpłatnie kuzynce w celu sprzedania jej na placu.

Namiętnie kolekcjonowałem komiksy i ta kolekcja ostała się do dzisiaj (częściowo okrojona ale jest). Moje zbiory to głównie lata 80-90 + fragment serii "żbik" i inne pojedyńcze egzemplarze. Kolekcja ewoluowała z duchem czasów i teraz mogę się np. pochwalić kompletem Thorgala w wersji PDF.

Zbierałem takie mini żołnierzyki (lata 90-95) - nawet nie wiem czy teraz jest coś takiego dostępne na rynku?

No i książki to jest poza dyskusją, zasoby idą w tysiące mniej lub bardziej wartościowych pozycji - nie szanuję tzw. nowobogackich domostw gdzie jedyne książki to "przewodnik po egipcie" i "książka kucharska".

Aktualnie: Brat wycina piłkarzy a ja tylko

jeśli gdzieś zauważę.

edit: ort

Moja Ania ma akurat Thorgala w papierowym wydaniu i od lat chroni go jak oka w głowie. Pamiętam, że jak pożyczałem żeby przeczytać to co chwilę byłem atakowany kiedy skończę i czy właściwie się nimi opiekuję ;-)

A propos tych wycinanek to przypomniałem sobie o mojej kolekcji naklejek z gum do żucia. W jednym zeszycie miałem samochody, a w drugim skrzętnie ukrytym troszkę mniej odziane Panie :D

W sumie jak będę u rodziców w odwiedzinach to muszę poszukać, może gdzieś jeszcze się to zachowało.

Posted (edited)

Założyłbyś bloga, a pooglądamy sobie ;):)

To cytat z piosenki Kazika ;), sądząc po Twoich zainteresowaniach master17 aż boję się pomyśleć jak wygląda twoja myszka i klawiatura ;)

Co do tematu, to okazyjnie kolekcjonuje monety jak mi się jakaś trafi. ;)

Edited by coolos
  • 2 months later...
Posted

Kilka lat temu robiłem woblery, potem zacząłem kupować/wymieniać się z innymi. Uzbierałem w ten sposób całkiem niezłą kolekcję.

Guest slawomir_cwirko
Posted

kiedys zbierałem podstawki pod kufle ( mam ich jeszcze około 500szt ) i znaczki ;) Teraz skłaniam sie ku kolekcjonowaniu alkoholii