Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Proszę Was o pomoc w odpowiednim doborze rozszerzenia. Przez kilka lat miałem stronę na darmowym aliasie, tak więc nie chciałbym zmieniać jej nazwy a większość rozszerzeń jest już zajęta. Tematyka strony: tapety na pulpit.

I teraz pytanie - który wariant wybrać: .biz czy .net.pl ?

Pozdrawiam.

Posted

O kurcze szooguun - jesteś na forum od maja 2008r. :o

Wystosuj wątek w dziale kupię z prośbą o domenę w tej tematyce do 100 PLN i na pewno kilka osób przedstawi swoje propozycje. Jeżeli serwis ma być polskojęzyczny to tylko .pl - jeżeli treść jest anglojęzyczna .net powinien być doskonałym wyborem.

.biz i .net.pl są OK ale tylko w zakresie elitarnych keywordów typu kredyty czy pożyczki ;)

Posted

Dzięki za podpowiedzi. Dla mojej nazwy wolne są jeszcze rozszerzenia: edu.pl, info.pl, org.pl, pc.pl - może któraś z nich będzie bardziej odpowiednia pod moją tematykę niż net.pl

Myślałem jeszcze o dodaniu przedrostka "e-" do mojej nazwy i zakupieniu wtedy domeny .pl - tyle że jest to już interwencja w nazwę strony która ma już w jakimś stopniu wyrobioną renomę.

Posted

Stronę miałeś na darmowym aliasie, więc nazwa domeny tak naprawdę nie ma tu znaczenia, bo i tak zaczynasz niejako "od nowa". Masz możliwość przekierowania 301 aliasu na nową domenę, czy nie daj Boże będziesz przekierowywał domenę na darmowy alias?

Skoro już zdecydowałeś się "wysiąść" z darmowego aliasu, to zrób to jak należy i może przeanalizuj kupno domeny w .pl

Hosting masz swój, czy jakaś darmówka?

Posted

Stronę miałeś na darmowym aliasie, więc nazwa domeny tak naprawdę nie ma tu znaczenia, bo i tak zaczynasz niejako "od nowa". Masz możliwość przekierowania 301 aliasu na nową domenę, czy nie daj Boże będziesz przekierowywał domenę na darmowy alias?

Będzie przekierowanie 301 oczywiście z darmowego aliasu na nową domenę.

Skoro już zdecydowałeś się "wysiąść" z darmowego aliasu, to zrób to jak należy i może przeanalizuj kupno domeny w .pl

To byłoby najlepsze wyjście - jednak nie chciałbym zmieniać diametralnie nazwy.

Hosting masz swój, czy jakaś darmówka?

Hosting swój (serwer dedykowany).

Jakie jest Wasze zdanie na temat dodawania przedrostka "e-" do nazwy?

Posted

To zależy co ma być e- Jak spodnie czy majtki to lepiej dodać na początku "Twoje". Masz jeszcze w zanadrzu 24. Możesz też dodać coś z angielskiego jeśli będzie się to razem "kleic" shop, zone, corner, bay...ale to wszystko gdybanie jeśli nie znamy Twojego aktualnego aliasu.

Posted

Jeśli dobrze zgadłem to pod Twoją nazwą w .pl jest dobrze działający serwis, na rzecz którego Ty tracisz ruch i który promujesz. Nie lepiej ciut zmienić nazwę i mieć domenę w .pl? ;)

Posted

Jeśli dobrze zgadłem to pod Twoją nazwą w .pl jest dobrze działający serwis, na rzecz którego Ty tracisz ruch i który promujesz. Nie lepiej ciut zmienić nazwę i mieć domenę w .pl? ;)

Dokładnie jest tak jak piszesz. Zakładając tą stronę ponad 6 lat temu nie robiłem tego dla zysku a raczej dla przyjemności. Domena z końcówką .pl zajęta była niedługo po starcie mojej strony na darmowym aliasie.

Obecnie po Waszych komentarzach mam niezły mętlik w głowie, czy zostawić nazwę i wybrać mało popularne rozszerzenie domeny, ewentualnie dodać do niej przedrostek "e-", czy tak jak piszesz wymyślić kompletnie nową nazwę.

Posted (edited)

Coraz bardziej skłaniam się ku nowej nazwie. Może jesteście w stanie pomóc mi w jej wymyśleniu (wszystko co przychodzi mi póki co do głowy jest już zajęte) ?

Edited by Szooguun
Posted

Tak na szybko zarezerwowałem:

tapetarnia.pl

tapeternia.pl

tapetaria.pl

tapetarium.pl

tapetosfera.pl

cena pierwszej wybranej domeny: 250 zł.

cena drugiej wybranej domeny: 150 zł.

cena za komplet domen: 500 zł.

Oferta first minute ważna 10 dni, później minimum x2.

Posted

Widzę, że kolega deha zachował się "w dechę" chcąc zarobić na problemie kolegi Szooguun'a. Niełądnie, nieładnie ;) Tym bardziej, że masa domen z gatunku "nie jestem nindżą" leży wolnych i to we wszystkich rozszerzeniach, łącznie z .com (listę kilku wysłałem autorowi wątku na priv)