Jump to content

Recommended Posts

Posted

podejrzewam, że ocena będzie na poziomie kredyty.eu.com, a przynajmniej moja, tzn. nie widzę szans na sensowną sprzedaż domeny w tym rozszerzeniu. ergo nie zarejestrowałbym, a na pewno nie szedł tą drogą :) pozdrawiam

Posted (edited)

No ja bym też nie zarejestrował.

Ciekawostka - domeny .eu.com zostały uruchomione w 2000 (!) roku, a podejrzewam, że i tak większość osób o nich nie słyszała. A z Polski to już w ogóle.

Edited by thomaso
Posted (edited)

Ciekawostka - domeny .eu.com zostały uruchomione w 2000 (!) roku, a podejrzewam, że i tak większość osób o nich nie słyszała. A z Polski to już w ogóle.

To teraz czekamy na .eu.com.co :D

Edit: Przyznam jednak, że ja też jakoś całkiem niedawno dowiedziałem się o istnieniu takiego potworka, a firmy funkcjonującej pod nią poza jedną przytoczoną w innym temacie nie widziałem.

Swoją drogą sami widzicie jak ciężko sprzedać ostatnimi czasy .pl, nie wspominając już nawet o .com.pl, a rejestrujecie jakieś dziwne wynalazki. Idąc tym tropem KK może sobie regnąć z palca pozycjonowanie.pc.pl za grosze (w chwili pisania posta wolne) i na jedno mu wyjdzie z czego o pc.pl już słyszałem przynajmniej.

Edited by bartxx86
Posted (edited)

Edit: Przyznam jednak, że ja też jakoś całkiem niedawno dowiedziałem się o istnieniu takiego potworka, a firmy funkcjonującej pod nią poza jedną przytoczoną w innym temacie nie widziałem.

No jest nawet więcej - https://www.centralnic.com/portfolio/domains/registration

np. us.com i uk.com. Ale też nie widziałem nigdy dużego serwisu na takiej domenie. Jestem jednak przekonany, że ten rejestr CentralNic na tym zarabia i wychodzi na swoje - inaczej by nie uruchamiali tylu takich końcówek (ostatnio com.de).

Edited by thomaso
Posted (edited)

Z drugiej strony, gdyby firma pozycjonerska z taką domeną była w top10 na frazę "pozycjonowanie", to chyba warto byłoby skorzystać z ich usług ;)

Edited by K@mil
Posted

Dwa lata na forum i rejestrować takie dziwolągi :P

A owszem dwa lata "zabawy" domenami i zarejestrowałem sobie 4 domeny .eu.com na własne potrzeby: kredyty.eu.com, ubezpieczenia.eu.com, nieruchomosci.eu.com, pozycjonowanie.eu.com. Wystawiając domeny do wyceny niejako chciałem się przekonać o odbiorze środowiska domainerskiego licząc z tym,że mogą one zostać ocenione negatywnie, niepochlebnie.

Moje skromne portfolio może i owszem zawiera x ilość nietrafionych inwestycji natomiast pewnie nie wiecie, że mocni domainerzy z forum (na tyle mocni ,że niektórzy mają tutaj swoje własne wątki) i zawodowo utrzymujący się z handlu domenami też posiadają w swoim portfolio domeny z końcówką ".eu.com"

Gdyby takie osoby poddały do wyceny swoje domeny .eu.com strzelalibyście prawdopodobnie zupełnie opiniami....

Posted

Gdyby takie osoby poddały do wyceny swoje domeny .eu.com strzelalibyście prawdopodobnie zupełnie opiniami....

Myślę, że nie. Pamiętam rzeczywiście takie czasy na forum, kiedy domeny wyceniane były "pod abonenta", ale to chyba już minęło.

Sebastian

alpine5

Posted

A owszem dwa lata "zabawy" domenami i zarejestrowałem sobie 4 domeny .eu.com na własne potrzeby:

4 subdomeny ;)

Ponadto liczba domen w portfolio, własne wątki na forum i liczba postów na di.pl nie świadczą o tym, że ktoś się zna. Mojej opinii także nie należy traktować tak jakbym to ja pozjadał wszelkie rozumy i się znał. Próbuję ukierunkować Cię na na obiektywizm i trzeźwe podejście do tematu eu.com.

• Like 1
Posted

4 subdomeny ;)

:D

no tak, fachowo rzecz ujmując masz całkowitą rację...

Myślę jednak, że nie możesz być tak małostkowy, bo idąc Tym tokiem można by zarzucić Aftermarket, Premium itd ,że "wprowadzają klientów w błąd używając przy domenach typu: keyword.warszawa.pl itd. nazewnictwa: "domena" ;)

Posted

idąc Tym tokiem można by zarzucić Aftermarket, Premium itd ,że "wprowadzają klientów w błąd używając przy domenach typu: keyword.warszawa.pl itd. nazewnictwa: "domena" ;)

Subdomena to także domena - niedługo będziemy się spierać, że funkcjonalne .net.pl, .info.pl, .org.pl to nie są domeny.

Posted

A owszem dwa lata "zabawy" domenami i zarejestrowałem sobie 4 domeny .eu.com na własne potrzeby: kredyty.eu.com, ubezpieczenia.eu.com, nieruchomosci.eu.com, pozycjonowanie.eu.com.

I nie dało Ci do myślenia, dlaczego są wolne? :)

Posted

I nie dało Ci do myślenia, dlaczego są wolne? :)

dało, nie dało nie ma znaczenia i tak na własne potrzeby zarejestrowane i nigdzie w moich wypowiedziach nie piszę ,że są świetne, znakomite czy tym podobnie. Wystarczy,że widziałem jak niektórzy je zagospodarowali i uznałem ,że na moje potrzeby wystarczy ( a na pewno będą lepsze niż wymyślane cuda typu: "otokredyty", "alleubezpieczenia", "dobrenieruchomości" czy "celnepozycjonowanie".

Ciekawiło mnie jednak co sądzą inni domainerzy dlatego trafiły do tego działu.

Posted

dało, nie dało nie ma znaczenia i tak na własne potrzeby zarejestrowane i nigdzie w moich wypowiedziach nie piszę ,że są świetne, znakomite czy tym podobnie. Wystarczy,że widziałem jak niektórzy je zagospodarowali i uznałem ,że na moje potrzeby wystarczy ( a na pewno będą lepsze niż wymyślane cuda typu: "otokredyty", "alleubezpieczenia", "dobrenieruchomości" czy "celnepozycjonowanie".

Ciekawiło mnie jednak co sądzą inni domainerzy dlatego trafiły do tego działu.

Nie wiem dlaczego miałyby być lepsze. Przedrostek czy brand daje Ci nieporównywalne poczucie bezpieczeństwa posiadając domenę bezpośrednio w rejestrze .pl (pomijając kilka orzeczeń).

Jest tutaj szereg zagrożeń. Najbardziej oczywiste to fakt, że jest to prywatny "rejestr", przez co w dowolnym momencie subdomeny te mogą zniknąć, podobnie jak ma się to z szeregiem aliasów. Nie raz na allegro.pl sprzedano serwis z aliasami -> domenę puszczono na parking, a aliasy promowane przez KK poszły w niepamięć. Nie wspomnę jakie są konsekwencje dla posiadacza witryny, gdy traci bezpowrotnie wykorzystywaną domenę. Przy tak dużym ryzyku nawet zaplecza nie chciałbym ryzykować.

Innym powodem może być szybka blokada tej subdomeny przez Google w wynikach wyszukiwania, gdy kilku "abonentów" tego wytworu wykorzysta ją do spamu itd, itp.

Np: Michał kupując ostatnio .co.pl zmienił sporo zasad dla subdomen .co.pl. Oczywiście nie na jakieś tam złe, ale mógł zrobić co mu się podobało.

Nawet polski content lepiej postawić na domenie .pl - z czym chyba każdy na di.pl się zgodzi. Polskie słowo w innym TLD niż .pl? Jako polski domainer nie wyobrażam sobie tego ;)