Jump to content

Problem z rejestracją przechwyconych domen w Aftermarket.pl

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam problem z rejestracją domeny przechwyconej w Aftermarket. Zlecenie z niskim priorytetem, opłacona następnego dnia. Niestety po kilku dniach od opłacenia nie jest przetransferowana do mojego konta AM, domena nadal znajduje się w zakładce "Domeny do opłacenia":

Domeny do opłacenia

Domena Cena Status

***.pl 30.00 PLN Oczekuje na rejestrację

Historia operacji

Data Kwota Opis Domena

2013-01-30 00:00:00 -30.00 PLN Przechwycenie domeny ***.pl

Dane WHOIS

DOMAIN NAME: ***.pl

registrant type: organization

nameservers: ns2.dropped.pl. [212.91.7.33]

ns1.dropped.pl. [212.91.6.33]

created: 2013.01.30 00:00:00

last modified: 2013.02.04 09:42:32

no option

dnssec: Unsigned

REGISTRANT:

company: Michau Enterprises Limited

...

TECHNICAL CONTACT:

company: Michau Enterprises Limited

...

REGISTRAR:

Second Dropcatchers, LLC

...

Ticket do AM z 4 lutego jak na razie nie rozwiązał problemu. Odpowiedź <dropped@ticketserver.pl> 5 lutego 2013:

"Witam,

Dziękuję za zgłoszenie, przekażę tą sprawę do wyjaśnienia do działu technicznego."

Co ciekawe, to już drugi taki przypadek w ciągu ostatnich kilku dni. Poprzednio domena przechwycona 28/01 została przetransferowana do panelu AM dopiero 05/02 po kilku mailach do AM, przed tym miała status "Zablokowana po nieopłaceniu" mimo że była opłacona w terminie.

Trzeba uważnie monitorować co się dzieje z domeną po opłaceniu. Czy należy się jakaś rekompensata za zwłokę z rejestracja? Czy mieliście taki problem z AM oraz z innymi rejestratorami?

Pozdrawiam,

Domenion.pl

Posted

Domena po przechwyceniu trafia na konto najwcześniej po 5 dniach. Nie pamiętam czy AM taką informację podaje wraz z wiadomością o przechwyceniu ale od Az.pl jest taka informacja

Gratulujemy, przechwyciłeś domenę xxx.pl. Ponieważ saldo Twojego Panelu Klienta było wystarczające do dokonania płatności za usługę zgodnie z regulaminem pobraliśmy z niego kwotę xxxzł netto tytułem kosztów przechwycenia oraz rejestracji domeny xxx.pl.

Równocześnie przypominamy, że domena xxx.pl pojawi się w Panelu Klienta nie wcześniej niż w terminie 5-ciu dni od momentu rejestracji.

Moment rejestracji czyli opłacenia.

Posted

Dzięki za przypomnienie, wiem że w AZ tak jest, natomiast w AM zawsze działało to dużo szybciej. W odpowiedziach od AM też nie było mowy o tym że domena po przechwyceniu trafia na konto najwcześniej po 5 dniach. Nie jest to duży problem ale wymaga uwagi - co jeżeli opłacona domena w ogóle nie zostanie przetransferowana na nasze konto a my tego nie zauważymy?

Posted

Dzięki za przypomnienie, wiem że w AZ tak jest, natomiast w AM zawsze działało to dużo szybciej. W odpowiedziach od AM też nie było mowy o tym że domena po przechwyceniu trafia na konto najwcześniej po 5 dniach. Nie jest to duży problem ale wymaga uwagi - co jeżeli opłacona domena w ogóle nie zostanie przetransferowana na nasze konto a my tego nie zauważymy?

Ale tak jest, ponieważ AM to kilka serwisów przechwytujących i jesli przechwyci któryś z nich, to transferuje domenę na konto do serwisu "głównego", a to zawsze trwa nie krócej niż 5 dni.

Posted

Masz aż tyle domen, że nie potrafisz nad tym zapanować?

Ale tak jest, ponieważ AM to kilka serwisów przechwytujących i jesli przechwyci któryś z nich, to transferuje domenę na konto do serwisu "głównego", a to zawsze trwa nie krócej niż 5 dni.

Jest dokładnie tak jak pisze umberto. Najwidoczniej miałeś wcześniej farta i AM łapał Ci domeny na główne konto, a w tych konkretnych przypadkach udało się to partnerom "...dropcatchers" tak zwanym czy też ostatniemu jakiego zauważyłem SenseSites.