Jump to content

Recommended Posts

Posted

Powiem tak, ja bym ustalił możliwie jak najwyższą (realną) cenę, trudno mi tu teraz strzelić kwotą, ale np. 45k-50k PLN i taniej nie sprzedawał.

Między innymi z powodu, że jak szukałem pracy, to odzywali się do mnie tylko przedstawiciele takich firm mydląc oczy o niezależności finansowej, kosmicznych zarobkach etc. (nie chcę tu się teraz rozpisywać, bo okropnie brzydzę się tą grupą zawodową i im mniej o nich słyszę, tym jestem spokojniejszy). Gdybym nie miał do nich uprzedzeń, a posiadał taką domenę, to sprzedałbym klientowi końcowemu za okolice 20-25k PLN (i myślę, ze to jest dosyć realna kwota do uzyskania).

Sebastian

alpine5

Posted (edited)

Bardzo dobra domena - wydaje mi się, że jeden z lepszych zakupów na aukcji tego roku, bo z tego co widziałem aukcja zakończyła się zaledwie na niskim xxx zł, ogromna porażka dla sprzedającego i bardzo korzystny zakup. Sam dałbym więcej (szkoda, że przegapiłem końcówkę aukcji), bo moim zdaniem domena warta może być dla klienta końcowego sporo, co najmniej kilkanaście tysięcy zł, nawet bez IDN-a i taniej nie ma w ogóle co myśleć o jej sprzedaży. :)

Edited by thomaso
Posted

Domena fajna - jak najbardziej. Fraza trwale wpisana w język i obyczaje. Jednak ja bym trochę był sceptyczny co do wyceniania jej wartości rzędu wysokie XX.xxx, ponieważ IMHO samo "pośrednictwo" ma zabarwienie nieco pejoratywne i nieprzyjemne z punktu widzenia klienta, który musi za nie zapłacić. Szczególnie jest to zauważalne w na rynku nieruchomości, gdzie klienci poszukują domów lub mieszkań bezpośrednio od sprzedających, aby nie płacić prowizji pośrednikom. Oczywiście ma to mniejsze znaczenie przy finansach, ale ciągle ono pozostaje. Moim zdaniem zdecydowanie lepsza domena to domena z frazą "doradztwo finansowe", a ta jest trochę mniej udaną alternatywą. Kwota 10K by mnie w 100% zadowoliła, gdybym domenę posiadał.

Mam nadzieję, że się mylę i że uda się ją sprzedać za wielokrotność kwot z wycen moich poprzedników - czego gorąco życzę.

Posted

Domena fajna - jak najbardziej. Fraza trwale wpisana w język i obyczaje. Jednak ja bym trochę był sceptyczny co do wyceniania jej wartości rzędu wysokie XX.xxx, ponieważ IMHO samo "pośrednictwo" ma zabarwienie nieco pejoratywne i nieprzyjemne z punktu widzenia klienta, który musi za nie zapłacić. Szczególnie jest to zauważalne w na rynku nieruchomości, gdzie klienci poszukują domów lub mieszkań bezpośrednio od sprzedających, aby nie płacić prowizji pośrednikom. Oczywiście ma to mniejsze znaczenie przy finansach, ale ciągle ono pozostaje. Moim zdaniem zdecydowanie lepsza domena to domena z frazą "doradztwo finansowe", a ta jest trochę mniej udaną alternatywą. Kwota 10K by mnie w 100% zadowoliła, gdybym domenę posiadał.

Mam nadzieję, że się mylę i że uda się ją sprzedać za wielokrotność kwot z wycen moich poprzedników - czego gorąco życzę.

To oczywiste co piszesz (dlatego m.in. sam o tym nie napisałem). Doradztwo Finansowe jest jak dla mnie 3 x lepszym określeniem, dlatego taka domena była by moim zdaniem warta minimum 3 x 20k PLN (ale jej tu nie wyceniamy).

Sebastian

alpine5

Posted

Dobrze ujęte.

Nie pamiętam ile ją miałem ale zapytania nie powalały. Kwoty średniego xx xxx wydają się bardzo abstrakcyjne. Niemniej cena zakupu była strasznie niska więc na pewno się zwróci.