Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

expiration date pewnej domeny widnieje na dziś na godzinę 15.00. Czy to oznacza, że jesli właściciel do tego czasu nie przedłuży domeny będzie ona od razu wolna do rejestracji? Obecnie wchodząc na domenę nic się nie wyświetla.

Dziękuję za odp.

Pzdr

Posted

To znaczy że dziś o 15:00 zacznie wygasać, bedzie jeszcze zablokowana przez 15 dni i w tym czasia abonent może ją reaktywować. Po rozpoczęciu wygasania pojawi się nowe expiration date oraz status "DOMAIN NAME: cośtam.pl 's billing period had finished". Chyba że domena już ma taki status, wtedy faktycznie dziś o 15:00 spada, ale w żadnej mierze nie znaczy to że będzie wolna do rejestracji (przynajmniej nie dłużej niż sekundę), jeśli jesteś nią zainteresowany, powinieneś ją dodać do przechwycenia.

Posted

Bardzo fajnie działa whois w konsoli na Linuksie Ubuntu.

Jeśli data jest równa dacie rejestracji, rozpocznie się 2 tygodniowy termin wygasania.

Jeśli data jest starsza o 2 tygodnie od daty rejestracji, domena kończy wygasanie.

Posted

Pokazło się DOMAIN NAME: xxxx.pl is queued up for registration

expiration date zmieniłow się na 9.03.2013.

Czt to oznacza że teraz po 9 można będzie ją zarejestrować?

Posted (edited)

Domena została zarezerwowana w oczekiwaniu na rejestrację. Być może została przechwycona w jakimś serwisie, np. w Aftermarket - ktoś był zainteresowany i dodał domenę do przechwytywania.

To jest częsta praktyka - może trafić na aukcję holenderską Premium.pl, jeśli nikt nie zakupi, za 2 tygodnie trafi do puli wolnych.

Edited by master17
Posted (edited)

Czyli już nie uda mi się przejąc tej domeny?

Musisz obserwować. Sprawdzać, co dalej będzie się działo z domeną, czy trafi do klienta końcowego lub handlarza domen. Mój przypadek z wygasającym ufo.org.pl był taki, że Aftermarket wzięło domenę w rezerwację. Kiedy zgłosiłem chęć przechwycenia domeny, oddali mi w ciągu pół godziny, jako jedynemu zainteresowanemu.

Na inne domeny spadające rezerwację wziął Premium.pl - obserwowałem aukcję z ceną malejącą od 300 złotych, kiedy aukcja holenderska się kończyła dokonywałem zakupu za 20 złotych, jako jedyny zainteresowany.

Edited by master17