Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, chcialbym podpiac domene pod swojego VPSa i pojawia mi sie problem... Poniewaz nie jest to domena, ktora chce oplacac (tylko do testow, z reszta caly VPS tez jest do testow :)) to zalozylem sobie darmowa w dot.tk. Pojawia sie taki problem, ze domena nie chce mi sie podlaczyc (VPS w SLDC), tzn. hosty w DNS domeny mam ustawione na vps1.slaskdatacenter.com i vps2.slaskdatacenter.com, a u SLDC ustawilem domene wydaje mi sie, ze poprawnie, przy czym TTL jest ustawione na 100 i nie moge tego zmienic :/

Czy moze to byc przyczyna TTL czy gdzie moze lezec problem? Aha, dodam, ze domena juz sobie lezy troche na tym DNSach, wiec na pewno by sie zupdatowaly.

Posted

Jesteś pewny, że to właściwe adresy DNS? Po za tym bez wiedzy jaka to domena ciężko sprawdzić jakie ma ustawienia.

Spróbuj za pomocą serwisu dnssy.com sprawdzić czy wszystko z nią ok. Po za przekierowaniem domeny u rejestratora pewnie trzeba jeszcze podpiąć ją w panelu VPSa.

TTL mówi jaki jest domyślny czas odświeżania (cachowania) strefy w sekundach przez resolvery DNS odpytujące Twój serwer DNS. Nie wpływa on na działanie lub brak działania domeny.

Tylko na czas jak szybko zmiany w domenie (np. zmiana IP w rekordzie A) będzie widziana - jak szybko się rozejdzie.

Oraz jak często serwery DNS służące za resolvery dla klientów będą musiały odpytywać Twoje serwery (i generować niepotrzebny ruch).

Hint: lepiej użyć dłuższy czas np. > 2-3 h (choć zmiany są wtedy mniej dynamiczne i trzeba czekać - na "rozejście się po DNSach") to przyspieszają ładowanie strony, mniej jedzą zasobów serwerów.