Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

koncernpaliwowy.pl

Czesc,

nie wiem jak ja ugryzc.

bedzie cos warta?

... a co tutaj chciałbyś "ugryźć"?

Zarejestrowałeś swoją domenę wczoraj, prawdopodobnie pod wpływem sprzedaży innej domeny a zaprezentowanej tutaj na Forum przez innego Użytkownika ...

Wspomniałem tę kwestię dlatego, bo jest ona jednym z istotnych kluczy do Twojego niepowodzenia.

Realnie, koncern paliwowy to potęga a dyskont to przy nim sklepik z drobiazgami. Ponadto, koncern ma twarz, która się wyraźnie nazywa.

I właśnie dlatego oraz ze względu na różny charakter tych dwóch podmiotów, Twoja domena wg mnie spadnie za rok. Chyba, że będzie przedłużana więc nie spadnie i będzie sobie wiecznie wisieć.

Rejestracja domeny na fali sprzedaży innej domeny to dosyć widoczne zjawisko na Forum ale uważam, że jest solidnie nasiąknięte naiwnością.

I w ogóle przekaz moj jest taki do Osób, które właśnie w opisywany tutaj sposób zechcą robic biznesy:

bedziecie zawsze spóźnieni i z ujemnym kontem.

Edited by yarowa
  • Like 2
Posted

Rejestracja domeny na fali sprzedaży innej domeny to dosyć widoczne zjawisko na Forum ale uważam, że jest solidnie nasiąknięte naiwnością.

I w ogóle przekaz moj jest taki do Osób, które właśnie w opisywany tutaj sposób zechcą robic biznesy:

Zgadzam się na 200%, ale wg mnie każdy domainer musi przez to przejść - jak wiadomo człowiek uczy się na własnych błędach. Ja tam wolę kupić sobie coś na LM czy z przechwycenia niż rejestrować takie perełki :)

Posted

ok, dzieki za opinie

to wszystko prawda co yarowa napisales

dluga droga jeszcze przede mna

fakt ze jaram sie nieraz sporymi sprzedazami i na fali podjarki szukam w glowie podobnych nazw z nadzieja ze tez zarobie

, goraca glowa i ostry charakter jak to tabasco :)

ale jak DomainClub napisal musze przez to przejsc bo na pewno sie nie poddm

coraz wiecej sie ucze i staram obserwowac rynek wiec kiedys dojde do dobrych rezultatow

pozdrawiam

Posted

... a co tutaj chciałbyś "ugryźć"?

Zarejestrowałeś swoją domenę wczoraj, prawdopodobnie pod wpływem sprzedaży innej domeny a zaprezentowanej tutaj na Forum przez innego Użytkownika ...

Wspomniałem tę kwestię dlatego, bo jest ona jednym z istotnych kluczy do Twojego niepowodzenia.

Realnie, koncern paliwowy to potęga a dyskont to przy nim sklepik z drobiazgami. Ponadto, koncern ma twarz, która się wyraźnie nazywa.

I właśnie dlatego oraz ze względu na różny charakter tych dwóch podmiotów, Twoja domena wg mnie spadnie za rok. Chyba, że będzie przedłużana więc nie spadnie i będzie sobie wiecznie wisieć.

pierwszy i podstawowy blad przy wycenie domen - sprawdzenie kiedy zostala zarejestrowana!

wyceniaj obiektywnie, fraze, skladnie, zanki interpunkcyjne, TLD, czy jest spojna, czy nazwa odnosi sie do konkretnego produktu, czy brazna jest dochodowa, czy wiele jest potencjalnych KK.

zdaje sobie sprawe ze ta nie jest nic warta (choc nie omieszkam pochwalic sie jak ja pchne :))

ale prosze pamietaj o tych ww punktach przy ocenie i wycenie i nie popelniaj przedszkolnych bledow - to tak na przyszlosc

pozdrawiam

Posted

Słyszałem o zoofilach, dendrofilach itp. nienaturalnych upodobaniach, ale żeby tak domenę "pchać"? Wstydziłbyś się...

Odnośnie wyceny zgadzam się w 100% z Jarkiem.

Posted

Ty, założyciel tematu...

Najpierw piszesz:

ok, dzieki za opinie

to wszystko prawda co yarowa napisales

dluga droga jeszcze przede mna

a po kilku godzinach dopada Cię zespół paranoidalny:

pierwszy i podstawowy blad przy wycenie domen - sprawdzenie kiedy zostala zarejestrowana!

...

...

i nie popelniaj przedszkolnych bledow - to tak na przyszlosc

Nie, no giguś daj już spokój, bo leżę i kwiczę... Ty będziesz yarówę uczył domainingu?

Powoli zaczynasz przebijać naszego Mastera..

Mam dla Ciebie radę... Wyluzuj, albo usuń swoje konto na di.pl - to też tak na przyszłość, bo póki co, tylko zamęt wprowadzasz i ciśnienie podnosisz.

Posted (edited)

uuuuha ale wazelina tu daje

odsylam do mistrzow tematu:

.

.

.

.

.

.

i co? jak to jest z tymi wycenami?

konta nie skasuje, nikomu nie bede w d.. wlazil, jezeli ktos sie myli (nawet doswiadczony domainer) to mowie ze nie ma racji i juz - mowie to oczywiscie nie na podstawie moich przemyslen tylko na podstawie wiedzy zdobytej na podstawie publikacj i wykladow profesjonalistow!

yarowa napisal "bedziecie zawsze spóźnieni i z ujemnym kontem."

ze niby cooo???? ZAWSZE???

wlasnie to podwaza jego obiektywnosc

i bede pisal jak jest!

a wy dalej calujcie sie po dolnych policzkach - bo mi juz tez cisnienie podskoczylo

hawk

moze komus oczy otworze, chocby jednej osobie to juz bedzie sukces

ludzie zdobywajcie wiedze a nie rzezbcie sobie bozkow

smierdzi banem ale nastawienia nie zmienie

Edited by Tabasco
Posted

@Tabasco: Jak ochłoniesz trochę, za kilka - kilkanaście dni, to sam zrozumiesz, że domena z tematu nie jest i raczej nie będzie nikomu potrzebna. Nie kupi jej ani PKN Orlen, ani Lotos, czy inny nawet nowo utworzony gracz rynku paliwowego, z prostego i myślę, że i Tobie jasnego powodu - oni działają pod swoimi własnymi markami. Gdyby jeszcze ta domena miała naturalny ruch, to może coś by z tego było, ale sądzę, że jeśli jakiś będzie, to będzie on nieznaczny.

Nie ma się co obrażać - wszyscy popełniamy błędy. Trzeba mieć też na względzie, że Forumowicze poświęcają czas w dobrej wierze, aby przestrzec przed pochopnymi decyzjami. Każdy ma prawo do swojego zdania i wchodzenia komu chce w co chce, o ile nie narusza jego godności i innych praw związanych z jego wolnością, chociaż ja żadnego wchodzenia w tym temacie nie zauważyłem. Jeśli komuś się nie podoba Twoja domena, to ma prawo wyrazić taką opinię. Ty masz wybór nie dawać swoich domen do wyceny.

Sprawdzenie WHOIS domeny dodawanej do wyceny, obiektywnie rzecz biorąc, jest podstawą, a nie błędem, bo zdarzają się przypadki próby wycen rezerwacji. Myślę, że chodziło Ci o sugerowanie się przy wycenie jej wiekiem. Kiedyś zrobiłem ankietę nt. czynników, które są wykorzystywane do wyceny i wyszło, że wiek domen uwzględnia 4 z 15 osób, które głosowały. Dużo ważniejsze są jednak inne czynniki.

Powodzenia

Adam

Posted

Masz rację Tabasco, "pisz jak jest" i otwieraj oczy.

Życzę Ci sprzedaży tej domeny koncernowi paliwowemu a to chyba najlepsze życzenia.

Nazwa jest przecież "spójna, odnosi się do konkretnego produktu, branża dochodowa". Niechaj nabywcą będzie PKN Orlen a jeśli nie ta polska firma, to są przecież jeszcze zagraniczne koncerny paliwowe z oddziałami w Polsce. Może jak już sprzedasz koncernpaliwowy.pl, to znowu ktoś, kto cyt.

jara sie nieraz sporymi sprzedazami i na fali podjarki szuka w glowie podobnych nazw z nadzieja ze tez zarobii

natrafi tym razem na informację o sprzedaży Twojej domeny i sobie regnie domenkę koncernypaliwowe.pl albo jakąś podobną.

I biznes hula.

Powodzenia.

Posted

Tabasco melisę polecam, albo jakieś inne ziółka na spowolnienie akcji serca B)

Nikt Ci przecież nie każe pozbywać się domeny. Masz to czekaj i płać, a nóż się trafi "okazja"

Dostajesz feedback od ludzi którzy "zjedli zęby" na tym biznesie, więc wypada mieć trochę szacunku, a zwłaszcza dla yarowa, który przybliżył jaki najprawdopodobniej będzie los tej domeny pisząc dłuższy post niż załóżmy "0zł" (same golusieńkie, bez poklepania po pleckach i wskazania drogi)

A czy się zgadzasz z jego opinią to już twoja sprawa.

A pisanie o włażeniu sobie w 4 litery i rzeźbieniu bożków to lekka przesada. Bycie kulturalnym dla innych i szanowanie innych opinii to chyba inna "półka biznesowa".

Niektórzy po prostu są w innym "budynku na wyższym levelu" niż ty.

A domeną człowieka (inwestora,biznesmena) jest wzięcie feedbacku, przemielenie przez własne doświadczenia i odczucia, i zostawienie tego co się uważa za słuszne.

A jadem można ziać na forum dla ninji ;)

Posted

ok rozumiem wszystko ale jakbyscie przesledzili dokladniecala dyskusje to juz po pierwszym wpisie yarowy

napisalem ze domena jest nic nie warta, czyli potwierdzilem Twoje slowa - yarowa

oczekiwalbym i prosze o to aby jednak wycena byla wypadkowa wielu czynnikow

a tu jakby tego zabraklo i jak to forum obserwuje a obserwuje codziennie po kilka godzin, to zawsze jak sie trafi palcowka a juz nie daj boze gosciu ktory ma 0 postow, czyli nowy, to dorazu ma opinie i wyceny duuzo gorsze i nieraz malo obiektywne.

ale oczywisytm jest to ze taki czlowiek jest nowy na forum a w biznesie byc moze jest rekinem

powtarzam, potwierdzam ze ta domena nie jest nic warta.

ale skupcie sie na meritum przy ocenianiu domen.

odsylam do WW wykladu.

• Like 1
Posted (edited)

Masz rację Tabasco, "pisz jak jest" i otwieraj oczy.

Życzę Ci sprzedaży tej domeny koncernowi paliwowemu a to chyba najlepsze życzenia.

Nazwa jest przecież "spójna, odnosi się do konkretnego produktu, branża dochodowa". Niechaj nabywcą będzie PKN Orlen a jeśli nie ta polska firma, to są przecież jeszcze zagraniczne koncerny paliwowe z oddziałami w Polsce. Może jak już sprzedasz koncernpaliwowy.pl, to znowu ktoś, kto cyt.

natrafi tym razem na informację o sprzedaży Twojej domeny i sobie regnie domenkę koncernypaliwowe.pl albo jakąś podobną.

I biznes hula.

Powodzenia.

i oby tak bylo

Edited by Tabasco
Posted

wyceniaj obiektywnie, fraze, skladnie, zanki interpunkcyjne, TLD, czy jest spojna, czy nazwa odnosi sie do konkretnego produktu, czy brazna jest dochodowa, czy wiele jest potencjalnych KK.

zdaje sobie sprawe ze ta nie jest nic warta (choc nie omieszkam pochwalic sie jak ja pchne :))

ale prosze pamietaj o tych ww punktach przy ocenie i wycenie i nie popelniaj przedszkolnych bledow - to tak na przyszlosc

pozdrawiam

Rozbiło mnie to totalnie

yarowa zostałeś zmiażdżony, zbity, obdarty z szat i wygnany... możesz pakować walizki i więcej się nie pokazywać... ;)

A tak poważnie, uważam że jednym z ważniejszych czynników przy wycenie. jest właśnie data rejestracji domeny, oczywiście zdarzają się spady i to pomijam, ale sam fakt iż domena została zarezerwowana np: w 2000r, coś mówi samo w sobie.

Tabasco jak mówili poprzednicy, pokory i cierpliwości. Dodajesz dziesiątki tematów myśląc że tym razem jednak trafiłeś, słysząc kolejną krytykę oburzasz się myśląc że jest ona wynikiem ilości postów, niż faktycznej oceny domeny. Jeśli chcesz się rozwijać zacznij się edukować, a nie strzelać ślepakami.

Ja przed zakupem domeny zawsze zadaje sobie jedno, dla mnie najważniejsze pytanie: "Kto może chcieć kupić tą domenę? Dlaczego? I co da mu jej zakup? " Ja handluję amatorsko/hobbystycznie w wolnych chwilach ale według tej zasady udało mi się zaliczyć kilkanaście fajnych sprzedaży. Także polecam Ci ją na samym początku :)

Posted

90% populacji tego forum to ludzie którzy o domainingu nie mieli, nie mają i mieć nie będą zielonego pojęcia. Próbują wejść w to, bo wizja szybkiego i łatwego zysku przysłoniła realia.

Autor postu najwyrażniej zasilił swą obecnością w/w grupę.

Co by nie napisał to kolega Tabasco i tak nie zrozumie, że nie chodzi o lizanie czy wchodzenie komuś w d..e, a o subiektywną wycenę na podstawie doświadczenia wyceniającego.

Twoja domena mnie nie zachwyca ani nie przekonuje do jakiejkolwiek wartości. Czynniki mogące mieć wpływ na jej wycenę, również jej wartości nie podnoszą.

Ale jak pokazało już wielokrotnie życie, ten rynek zaskoczył już wielokrotnie, czego Ci życzę, choć w przypadku tej domeny w miłe zaskoczenie nie wierzę...

Posted

Rozbiło mnie to totalnie

yarowa zostałeś zmiażdżony, zbity, obdarty z szat i wygnany... możesz pakować walizki i więcej się nie pokazywać... ;)

A tak poważnie, uważam że jednym z ważniejszych czynników przy wycenie. jest właśnie data rejestracji domeny, oczywiście zdarzają się spady i to pomijam, ale sam fakt iż domena została zarezerwowana np: w 2000r, coś mówi samo w sobie.

Tabasco jak mówili poprzednicy, pokory i cierpliwości. Dodajesz dziesiątki tematów myśląc że tym razem jednak trafiłeś, słysząc kolejną krytykę oburzasz się myśląc że jest ona wynikiem ilości postów, niż faktycznej oceny domeny. Jeśli chcesz się rozwijać zacznij się edukować, a nie strzelać ślepakami.

Ja przed zakupem domeny zawsze zadaje sobie jedno, dla mnie najważniejsze pytanie: "Kto może chcieć kupić tą domenę? Dlaczego? I co da mu jej zakup? " Ja handluję amatorsko/hobbystycznie w wolnych chwilach ale według tej zasady udało mi się zaliczyć kilkanaście fajnych sprzedaży. Także polecam Ci ją na samym początku :)

prosilbym Cie abys nie klamal

liczba moich wszystkich postow w tym dziale nie przekroczyla 10 wiec nie dodaje "dziesiatek tematow" - choc obserwuje to forum kilka godzin dziennie.

bo i tak wiem jakie komentarze beda, jak ktos ze "smietanki" wrzuci tu domene to och i ach i miodzio - a jak ktos nowy lub nie za bardzo lubiany to fee, ble i "biznes nie dla ciebie". i niewazne jaka to by domena byla - i to mnie drazni.

wiec prosze zanim napiszesz to sprawdz aby nie chlapnac jakiejs glupoty

ps. powtarzam ze zrozumialem ze ta domena nic nie jest warta

Posted

Apze, zamknij może ten wątek bo jakby nie patrzeć poszedł nie w tym kierunku co trzeba. Dla przypomnienia, w tym dziale omawiamy domeny a nie użytkowników forum...