Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Istnieje domena, którą bardzo chciałbym posiadać - jest już zarejestrowana, ale nie stoi na niej absolutnie nic. Czy poza bazą whois (w której dane są niestety odkryte) jest szansa, by pozyskać dane kontaktowe do rejestrującego domenę? Zarejestrował ją w home.pl (wiem, że w nazwa.pl taka opcja jest, ale czy w home też?). Poradźcie proszę ;)

Posted

Ustawa o ochoronie danych osobowych uniemożliwia uzyskanie danych abonenta. Dane są dostępne w whois jeżeli domena jest zarejestrowana na firmę lub jeżeli osoba fizyczna wyrazi zgodę na ich publikację.

Najlepiej w tym przypadku napisz mailia do firmy, w której zarejestrowana jest ta domena, że jestes zainteresowany kupnem takiej a takiej domeny i prosisz o przekazanie Twojej wiadomości abonentowi domeny.

• Like 2
Posted

A czy z Twojego doświadczenia firma przekazuje takie wiadomości? Napiszę i tak, dzięki za poradę - nie wpadłem na to ;)

Posted

Napisz do firmy w której domena jest zarejestrowana bądź zaparkowana (o ile jest) z prośbą o przekazanie Twoich danych kontaktowych i propozycji kupna właścicielowi.

Z doświadczenia - jednostronnie takie wiadomości są zazwyczaj przekazywane.

• Like 2
Posted

Tak. pracuję w takiej firmie więc z doświadczenia wiem :)

U nas zawsze takie wiadomości przekazujemy. Jaki odnosi to skutek - niestety nie wiem bo zawsze prosimy o kontakt bezpośrednio z nadawcą wiadomości.

Mam nadzieję, że Ci się uda :)