Jump to content

Ascii->Punycode, z Ascii skrypt

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie poszukuje skryptu/programu który będzie miał ozliwosc zamiany sów zapisanych w ASCII na Unicode. Chodzi mi o to, ze ma plik txt w którym wyrazy sa zapisane w ASCII przepuszczam przez program i otrzymuje drugi plik w Unicode.

Posted

ściągnąłem zainstalowałem i rejestrowałem dodaje pilik txt do programu przy ustawieniu automatyczny wyskakuje mi 'rozpoznanie standardu nie powiodło się' wiec z listy wybieram ISO 8859-2 daje start i pisze, ze ok sprawdzam plik a tam zamiast polskich ogonków tylko kwadraciki a plik wyjsciowy ustawiłem Unikode UTF-8 i co tu zrobic

chodziło mi o to zeby zamieniało wyrazy z polskimi znakami tak jak na dns.pl (IDN tłumacz) tylko tak hurtowo :(

Posted

fają stronkę zrobiłeś ale mi jest dalej mało przydatna bo ja chciałbym zmienić 10k wyrazów i tu ze stronka zaczynają sie schody jak tu później skopiowac same domeny w PunyCode

Posted (edited)

Zaraz to przepiszę jakoś, żeby brało też pliki. Może da radę jeszcze zamienić te IDN bez potrzeby łączenia się z Verisign (będzie o wiele szybciej). :)

Podumam nad tym. :(

Edited by thomaso
Posted (edited)

Ok, skrypt na obecną chwilę jest już ukończony. ;) Przyjmuje i listę domen i pliki, do wyboru do koloru, przyjmuje wszystkie znaki, nie tylko polskie, korzysta też z biblioteki, którą znalazłem na necie, więc chodzi o wiele szybciej niż poprzedni. Plik źródłowy z IDN-ami musi być w formacie UTF-8, więc żeby skrypt przyjął domeny z pliku, który jest w innym kodowaniu znaków, trzeba go najpierw przekonwertować na UTF-8 (np. wyżej wspomnianą Gżegżółką). :P

Link:

http://multitools.pl/punycode.php

Źródło skryptu:

http://multitools.pl/punycode2.txt

Pozdrawiam i słowa podziękowania mile widziane, bo w czasie kiedy go pisałem, na pewno uciekło mi trochę domenek. ;)

T|C

Edited by thomaso