Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wyszukiwarka nic nie znalazła więc może Wy mi trochę pomożecie.

Chodzi mi mianowicie o to jak wycenić domenę. Podstawą jest jej nazwa, ilość wejść miesięcznie, ale jak ma się np ilość zapytań w google ? czy można to jakość określić, np że przedział zapytań 10tyś - 50tyś to wartość domeny jest większa o tyle i tyle itd...czy page rank jest ważny i brany pod uwagę?

dzięki za każdą odpowiedz.

Posted (edited)

Ekspertem do spraw wyceny domen nie jestem, ale:

Page rank - w pozycjonowaniu raczej nie ma dużego znaczenia, jednak niedoświadczeni kupcy Twoich domen mogą na niego zwracać uwagę.

Ilość zapytań w Google - ten czynnik niekoniecznie dużo mówi o wartości domeny. Trzeba najpierw przeanalizować, czy ilość zapytań i ich jakość przełoży się na komercyjny sukces domeny. Trochę o wartości domeny może powiedzieć też konkurencyjność słów kluczowych.

O wartości domeny mogą również nieco powiedzieć np:

inne, podobne transakcje

historia domeny

pozycja strony w Google (połączona oczywiście z odpowiednią ilością linków do danej strony, świadomy klient na pewno nie da dużo więcej za domenę na pierwszym miejscu w Google, ale bez linków przychodzących do niej. Ale ciężko stwierdzić, ilu takich świadomych klientów jest :)

obecność konkurencji pod podobnymi słowami kluczowymi - gdy Ty masz domenę dwuczłonową bez myślnika, a konkurencja ma z myślnikiem

No i oczywiście najważniejszy czynnik: klient chcący kupić tę domenę :)

Edited by Tommyk