Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, czy miał ktoś przyjemność dokonywać transfeu domeny via escrow.com ?

Jestem w trakcie procesu transferowego, dokonałem już płatności na kwotę 4tys zł , otrzymałem rachunek za płatność.

Nie widzę jednak u nich w panelu miejsca na podanie NIPu / VAT UE . Jest tylko pole na nazwę firmy.

Po całej transakcji chciałbym otrzymać fakturę.

Posted

Powiem Ci że może być ciężko. oni nie wystawiają faktur i chronią dane sprzedającego (ujawniaja tylko imie i nazwisko). Sprzedający niby powinien Ci wystawić FV ale on nie ma nawet twoich danych więc może być z tym duży problem :) Jedynie po transakcji dostaniesz niby "invoice" w panelu i tam będzie skrócone potwierdzenie transakcji.

Posted

Hmm to oni dostają pieniądze więc prawnie to oni powinni wystawić mi fakturę za wpłatę, co później robią z tymi pieniędzmi to już ich sprawa.

Sprzedającego znam, więc można się dogadać wrazie czego, ale jak on wystawi mi fakturę to nie będzie to tak do końca legalne - te pieniądze przyjdą mu od escrowa, potrącone o % dla nich.

Aktualnie zrobiłem taki myk że w nazwie firmy dopisałem VAT: PLnumer ;) A więc powinien pojawić się na ich rachunku "mimowolnie"

Posted

To, że oni dostają pieniądze nie oznacza że są sprzedającym a właściwie to sprzedający powinien wystawić FV. Generalnie dla polskiego przedsiębiorcy escrow.com to taki matrix :D

Posted

Bo AM działa inaczej jak escrow.com

Support nowych informacji Ci nie udzieli, mailowałem z nimi dłuższy czas i nic nie mogą poradzić.

Tutaj głównym problemem jest w przypadku sprzedaży głównie VAT bo jak sprzeda się domenę osobie fiz. to musi być vat 23% w cenie ale fv nie ma jak wystawić bo nie udostępniają danych. Jak się wystawi na escrow.com to wtedy vat n/p ale cholera wie czy US za 5 lat nie naliczy kary i odsetek a później do pierdla :)

Jak kupujesz to ja bym sobie wydrukował to invoice od escrow które dałem w załączniku i tak to zaksięgował. Tam nie ma danych kupującego jedynie imie i nazwisko ale tak ta firma wystawia faktury i nic nie poradzisz.

Zrzut ekranu z 2014-11-08 15:09:54.png

Posted

Ogólnie dzięki za pomoc :) US nie dowali wielkiej kary bo może ew. zakwestionować fakturę, kazać oddać podatek jaki zaoszczędziłeś + odsetki, o pierdlu raczej nie ma mowy.

Księgowa zawsze mi mówiła że na rachunku / fv musi być mój NIP aby mogła to zaksięgować, skoro przemyce NIP w polu na nazwe firmy to może przejdzie ;D wrazie czego dopiszę uzasadnienie do rachunku + dam potwierdzenie przelewu. US może jednak się zainteresować jak straciłem te 4k zł