Jump to content

domenowy scam - podszywanie się pod firmę

Recommended Posts

Posted

Na jedną z moich skrzynek przyszedł właśnie mail scamowy dotyczący rekrutacji i wolnego wakatu oferowanego przez firmę HR oraz podany był adres e-mail . Na pierwszy rzut oka wszystko OK, ale po wczytaniu się tekst nijak się nie kleił: błędy gramatyczne. Domena podana w e-mailu kontaktowym miała konstrukcję job-nazwapl.com. Wrzuciłem do Google'a i oczywiście znalazł wątek o spamerach. Ale była też na pierwszym miejscu firma polska job-nazwa.pl Wpisałem więc domenę .com do whois i wyskoczyło, że domena istnieje i jest zarejestrowana oczywiście jak się domyślałem na chińskich spamerów z Hong Kongu.

Zadzwoniłem do firmy tej spod job-nazwa.pl i przedstawiłem sprawę.

I byłem pozytywnie zaskoczony, bo już pierwszy konsultant wiedział o sprawie i o co chodzi z domenami i że ktoś się pod nich podszywa. Widocznie parę osób już im zgłosiło sprawę, mieli szybkie szkolenie i nie zbywali, że nie wiedzą o co chodzi i choć nie za bardzo mają tu pole do manewru, bo to nie z ich domeny jest rozsyłany spam,, to przyznali, że taka sytuacja jest. Bardzo dobre zachowanie.