Jump to content

Lista darmowych i tanich: hostingów WWW, serwerów VPS

Recommended Posts

Posted
12 godzin temu, Czyzis napisał:

Gratuluję, zamierzasz ten projekt rozwijać?

oczywiście, otworzyłem te stronke w październiku, stale ją uaktualniam i mam w planach cały czas ją rozwijać

• Like 2
  • 1 month later...
  • 1 year later...
Posted (edited)

@hustler0001 Fajne zestawienie lecz dzisiaj potrzebna jest możliwość znalezienia hostingu odpowiadającego konkretnemu zapotrzebowaniu, np. pod względem wielkości dysku, dostępnych technologii czy nawet lokalizacji no i oczywiście ceny. Plus możliwość realnego porównania jak działa np. WP na różnych hostingach w różnych lokalizacjach.

Zrobienie czegoś takiego już od dawna chodziło mi po głowie a Twój wątek przyczynił się do tego, iż wreszcie zabrałem się za pracę. Więc za jakiś czas podzielę się rezultatem mojego hobbystycznego nic nie znaczącego projekciku ;)

Co prawda już mam domenę do tego celu ale może ktoś ma jakąś ekstra nazwę na tego typu serwis ? Piszcie co tam macie - jeśli Wasza domena spodoba mi się bardziej i będzie bardziej odpowiednia, może się dogadamy...

Edited by Domeniacz
Posted
45 minut temu, Domeniacz napisał(a):

@hustler0001 Fajne zestawienie lecz dzisiaj potrzebna jest możliwość znalezienia hostingu odpowiadającego konkretnemu zapotrzebowaniu, np. pod względem wielkości dysku, dostępnych technologii czy nawet lokalizacji no i oczywiście ceny. Plus możliwość realnego porównania jak działa np. WP na różnych hostingach w różnych lokalizacjach.

Zrobienie czegoś takiego już od dawna chodziło mi po głowie a Twój wątek przyczynił się do tego, iż wreszcie zabrałem się za pracę. Więc za jakiś czas podzielę się rezultatem mojego hobbystycznego nic nie znaczącego projekciku ;)

Co prawda już mam domenę do tego celu ale może ktoś ma jakąś ekstra nazwę na tego typu serwis ? Piszcie co tam macie - jeśli Wasza domena spodoba mi się bardziej i będzie bardziej odpowiednia, może się dogadamy...

Chętnie zobaczyłbym takie zestawienie. Możesz podać orientacyjny termin, kiedy można się spodziewać?

Posted (edited)
45 minut temu, Pan_Grzegorz napisał(a):

Chętnie zobaczyłbym takie zestawienie. Możesz podać orientacyjny termin, kiedy można się spodziewać?

Grześ, mniej niż miesiąc a może w znacznie krótszym czasie będę w stanie przedstawić działającą wersję, gdyż jestem na etapie testowania hostingów i dostosowania oprogramowania do automatycznego wgrywania zaktualizowanych wersji na każdy z nich w 10 lokalizacjach w PL.

Bo jestem zbyt leniwy aby przy najdrobniejszej zmianie trzeba było marnować czas na wgrywanie przez FTP zaktualizowanej wersji na każdy hosting. Zwłaszcza, że docelowo ich przybędzie i dzięki temu niemal każda osoba będzie mogła znaleźć coś odpowiedniego dla swoich potrzeb najbliżej swojego miejsca zamieszkania co przekłada się na krótsze TTFB.

Możecie napisać na czym najbardziej Wam zależy a wezmę każdą sugestię pod uwagę już na wstępie :)

Rzecz jasna strona będzie dostępna dla wszystkich i za darmo.

Tak jak pierwotny projekt naszego kolegi, dzięki któremu zdecydowałem się urzeczywistnić ten pomysł.

Edited by Domeniacz
Posted

1. Planujesz testować zenbox.pl?

2. Kiedy zrobisz zestawienie tych "polskich" to może porównać kilka najlepszych z zagranicznymi w sytuacji, kiedy duża część ruchu jest z zagranicy. Nie wiem, czy to dobry pomysł, może odpowiedź jest oczywista.

Posted (edited)
Godzinę temu, Pan_Grzegorz napisał(a):

1. Planujesz testować zenbox.pl?

Zenbox już jest w testach pośród 10 obecnie testowanych i będzie można jednym kliknięciem otworzyć stronę stojącą na Zenboksie na subdomenie celem łatwego porównania w czasie rzeczywistym z innymi hostingami z których każdy ma swoją subdomenę. Rzecz jasna wszystko przez HTTPS i wszystko będzie mieć pomiary szybkości ładowania w czasie rzeczywistym. 

A dzięki zgromadzonym pomiarom bardzo łatwo będzie odwiedzającemu wybrać najlepszy dla niego hosting pod każdym względem. To duża szansa dla mniejszych firm oferujących wysoką jakość usług w przystępnej cenie. Obecnie nie testuję ani Nazwy ani Home albowiem to nie zestawienie najdroższych a najlepszego stosunku jakości do ceny.

Godzinę temu, Pan_Grzegorz napisał(a):

2. Kiedy zrobisz zestawienie tych "polskich" to może porównać kilka najlepszych z zagranicznymi w sytuacji, kiedy duża część ruchu jest z zagranicy. Nie wiem, czy to dobry pomysł, może odpowiedź jest oczywista.

Pomysł jak najbardziej dobry na dalszy rozwój i możecie wskazać, kogo byście chcieli widzieć z zagranicznych hostingów. Gdyż wiele małych firm z Polski hostuje klientów np. w niemieckim Hetznerze ale najczęściej ani słowa nie ma o tym na ich stronie. I to bardzo nie fair zagrywka albowiem nie zorientowany technicznie klient nawet o tym nie wie.

Dlatego będzie też możliwość sprawdzenia gdzie jest hostowana dana strona przez wpisanie nazwy domeny.

A ta funkcja może się wyjątkowo nie spodobać wyżej wspomnianym ;)

Edited by Domeniacz
  • Thanks 1
Posted (edited)

@Pan_Grzegorz Oto wyniki czasu wykonywania skryptu którym zazwyczaj chwali się Nazwa.pl z wynikiem 56 ms. Jak widzisz Grześ wszyscy wypadają w nim gorzej a Zenbox o którego pytałeś jest bliżej końca niż początku pośród już obecnie 16 testowanych hostingów. A nie ma jeszcze wśród nich ani Nazwy ani Home. Ale będzie i Nazwa i Home.

Albowiem rekordowe 56 ms Nazwy jest możliwe do osiągnięcia TYLKO i WYŁACZNIE wtedy, gdy pracuje 1 z 8 rdzeni procesora Xeon E−2388G których używają. Rzecz jasna Nazwa.pl "zupełnie przypadkowo" nie wspomina o tym ani słowa w swoich materiałach ...

Ponadto szybkość pracy procesora to tylko ułamek całego procesu generowania strony i szybkości przesłania jej do użytkownika ale jakoś pozostałymi kwestiami Nazwa się nie chwali. Więc Domeniacz dokładnie sprawdzi jak się sprawy mają i czemu Nazwa.pl chwali się tylko "procesorem" - czyli szybkością pracy tylko 1 rdzenia.

Albowiem to świetna okazja aby na garbie Nazwy wypromować nową powstającą stronę ;)

Vanilla-Bench-1_6.png.58514214343530977fbf225c619dce6d.png

Ale jak znam Nazwę, to "z całą pewnością nic nie mają do ukrycia" i mój plan legnie w gruzach ;)

Edited by Domeniacz
  • Like 1