Jump to content

przedłużenie domeny a data modyfikacji

trzyliterowe

Recommended Posts

Tak. Jeśli domena *nie* ma w EPP ustawionego stanu clientRenewProhibited, to przedłuża się automatycznie (nask ją przedłuża i pobiera kasę od rejestratora) w chwili zakończenia okresu rozliczeniowego. Data modyfikacji zmienia się wtedy, gdy mają miejsce jakieś ręczne operacje - przedłużenie, zmiana dnsów, abonenta, statusu itp.

Edited by pb
  • Like 2
  • Thanks 2

40 minut temu, pb napisał:

Tak. Jeśli domena *nie* ma w EPP ustawionego stanu clientRenewProhibited, to przedłuża się automatycznie (nask ją przedłuża i pobiera kasę od rejestratora) w chwili zakończenia okresu rozliczeniowego. Data modyfikacji zmienia się wtedy, gdy mają miejsce jakieś ręczne operacje - przedłużenie, zmiana dnsów, abonenta, statusu itp.

Kiedyś pytałem o to samo i chyba Ty pisałeś że modyfikacja będzie widoczna. Chyba że chodziło Ci o "ręczne operacje" a nie automatyczne.

Edited by Bazyli

3 minuty temu, Bazyli napisał:

Kiedyś pytałem o to samo i chyba Ty pisałeś że modyfikacja będzie widoczna. Chyba że chodziło Ci o "ręczne operacje" a nie automatyczne.

Może to było przed sierpniem 2009, albo może pytanie odnosiło się do ręcznego odnawiania, albo może to nie byłem ja, albo zwyczajnie się pomyliłem, zdarza się i tak. ;-)

3 minuty temu, pb napisał:

Może to było przed sierpniem 2009, albo może pytanie odnosiło się do ręcznego odnawiania, albo może to nie byłem ja, albo zwyczajnie się pomyliłem, zdarza się i tak. ;-)

Faktycznie mogło to być dawno...

Edited by Bazyli

24 minuty temu, Bazyli napisał:

Faktycznie mogło to być dawno...

Nawet i wtedy były domeny, które odnawiały się automatycznie - te utrzymywane w NASK. Od bodajże 29 sierpnia 28 września 2009 wszystkie domyślnie odnawiają się automatycznie, chyba że rejestrator ustawi status clientRenewProhibited - i większość to robi.

Edited by pb
  • Like 1