Jump to content

TM ? Problem

Recommended Posts

Posted

Witam

kupilem domene www.iPhone-*****.pl oraz chcialbym kupic jeszcze pare innych jak np. www.iPhoneJava.pl lecz slyszalem ze to jest znak towarowy czy cos ... i ze mozna miec przez to problemy z prawem ... jak tak to jakie ? moge odsprzedac tą domene czy prawadzic na niej serwis o iPhonie przykladem takiego serwisu jest iPhoneBlog.pl lub czy moge odsprzedać te domeny ktore kupilem ?

prosze o rady i opinie czy warto rejestrowac te domeny co maja w nazwie np. iPhoneJava.pl czy mam to odpuscic ... ;]

Posted

Odpusc sobie lepiej, chyba ze....

po prostu zapytasz sie u np autoryzowanego przedstawiciela Apple w Polsce o mozliwosc poslugiwania sie domena z nazwa iPhone z uzasadnieniem, ze serwis (blog, serwis informacyjny, strona hobbystyczna) bedzie prowadzony w celu promocji iPhone'a a nawet mozesz pokusic sie o jakas forme umowy (w koncu iPhone to znak towarowy i teoretycznie zawsze, gdy chce sie go wykorzystywac, a juz na pewno w dzialalnosci komercyjnej, nalezy miec odpowiednia licencje czy upowaznienie, aby zapobiec ewentualnym roszczeniom w przyszlosci, z ktorych sie najprawdopodobniej nie bedziesz w stanie wyplacic). Warto wiec zapytac u Apple PL o taka mozliwosc ;)

Posted

a co bedzie jeśli mam kupioną tą domene i nic nie bede na niej prowadził ... lub co moge na niej prowadzic bez ryzyka ?

a jeśli odsprzedam ja komus innemu to co wtedy ? kto bedzie mial problemy on czy i ja ?;/

Posted
a co bedzie jeśli mam kupioną tą domene i nic nie bede na niej prowadził ... lub co moge na niej prowadzic bez ryzyka ?

a jeśli odsprzedam ja komus innemu to co wtedy ? kto bedzie mial problemy on czy i ja ?;/

Nie wiem, jesli nikt nie zauwazy lub nie zglosi zastrzezen, to twoje szczescie.

Ale zastanow sie logicznie: Chciałbyś, aby ktoś handlował czyms, co nalezy się wyłącznie tobie (vide: ochrona znakiem towarowym) bez twojej zgody i poza twoja kontrola?

"Rób swoje ryzyko jest twoje" - chce się rzec cytatem z pewnego filmu (o takim tytule) ;)

Posted (edited)

jedna domene juz kupilem ... moze znajdzie sie ktos kto ja kupi ... ;] ale pozniej gdy iPhone bedzie bardziej znany ...

a tymczasem nic na niej nie bedzie lub przekierowanie do apple.com ... ;]

Mam także pytanko jeśli serwis nie bedzie szkodzil marce iPhone a bedzie mu pomagał gdyż to bedzie Polski portal o iPhone z nowosciami itp... to tez jest przestępstwo ? co moge miec na takiej domenie www.iPhone-*****.pl przykladem jest iPhoneBlog.pl a ja posiadam pare wartosciowych napewno domen z iPhone w nazwie ... ;]

pzdr.

Edited by wyli
Posted

Z autopsji wiem że rejestrowanie TM to stąpanie po cienkim lodzie, w moim przypadku rozeszło się po kościach - wyrejestrowałem domenę, a właściciel (a raczej jego przedstawiciel prawny ) nie rościł względem mnie dalszych uwag... ale pewnie miałem szczęście,

ps. witam po kilkutygodniowej przerwie

Posted
Mam także pytanko jeśli serwis nie bedzie szkodzil marce iPhone a bedzie mu pomagał gdyż to bedzie Polski portal o iPhone z nowosciami itp... to tez jest przestępstwo ? co moge miec na takiej domenie www.iPhone-*****.pl przykladem jest iPhoneBlog.pl a ja posiadam pare wartosciowych napewno domen z iPhone w nazwie .

Widzę, że lubisz fantazje i urojenia..."będzie mu pomagał" - tak, bedziesz wszystkie zarobione pieniadze oddawal pobożnie Apple - ale to bardzo częste mydlenie niedouczonych w prawie (a przynajmniej niezorientowanych) ludzi. Potem juz bedzie tylko placz i zgrzytanie zebow, gdy przyjdzie pierwsze wezwanie z kancelarii reprezentujacej wlasciciela znaku towarowego

Przeciez napisalem wczesniej - zadzwon, napisz do oficjalnego przedstawiciela Apple, a tak tylko trujesz i trujesz, nie wiem, mam ci moze potwierdzic w stylu: "TAK, korzystaj do woli z domeny!"? - A jak ci powiem,"przejdz po 0,5 cm lodzie, to tez przejdziesz sie po jeziorze? Włącz logike

Czy na prawde tak trudno skontaktowac sie z przedstawicielem Apple i otrzymac info z pierwszej reki?

PS a co zrobil iPhoneBlog.pl to nie wiem, i nie za bardzo mnie to interesuje

Posted (edited)

Moja ex domena nie jest przedmiotem tego wątku. Jeśłi zamierzasz prowadzić jakikolwiek serwis związany z branżą telekomunikacyjną to powiem Ci jak komu dobremu - odpuść. Nikogo nie będzie interesowało jakie miałeś intencje rejestrując domeny, właściciel będzie z żelazną konsekwencją dochodził swoich praw do posługiwania się znakiem towarowym. Jeśli z kolei pod domeną chcesz umieścić np. serwis o rafach koralowych to ... z resztą poczytaj trochę forum chociażby przykład gmail.pl ...

Edited by MariuszPN
Posted

Apple Trademark List

Rozumiem że zdajesz sobie sprawę że Apple i inne firmy nie wydają pieniędzy na prawników i TM po to aby powstawały projekty iPhone* coś tam etc.

Niektóre firmy są bardziej agresywne niż inne i Apple w porównaniu np. z BMW jest na prawdę mało skuteczny w ściganiu tego typu historii co nie znaczy że kiedyś tego nie nadrobią i co nie daje prawa do używania ich TM bez autoryzacji.

Posted (edited)

Tak naprawdę cała sprawa rozbija się o to, co będzie na tej stronie która kryje się pod domeną. Po pierwsze należy zaznaczyć, iż w Polsce nie mówimy o TM tylko znakach towarowych - ma to znaczenie o tyle, że trademark odnosi się do prawa amerykańskiego i umów międzynarodowych, lepiej posługiwać się w kraju nazwą z ustawy, wprowadza mniej zamieszania. Co do znaku iphone to jest to znak wspólnotowy, więc chroniony w Polsce. Musimy wyróżnić dwa rodzaju znaków towarowych - znaki towarowego zwykłe zarejestrowane oraz znaku towarowe znane. W pierwszym przypadku do naruszenia dojdzie jeśli pod domeną będą oferowane towary lub usługi tożsame z tymi spod znaku towarowego. W przypadku znaków znanych ochrona rozpościera się również na inne towary i nie ma tutaj konieczności wykazywania identyczności towarów lub usług. Można też opierać ochronę na takiej podstawie, że użycie znaku prowadzi do jego rozwodnienia, osłabienia renomy.

O wiele łatwiej moim zdaniem jest uzyskać ochronę na podstawię ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - tutaj jednak musi dojść do użycia oznaczenia przedsiębiorcy w obrocie gospodarczym. Tak czy inaczej, sama rejestracja domeny znaktowarowy-jakiś_dodatek.pl nie powinno być uważane za naruszenie znaku towarowego, o ile oczywiście spełnione są powyższe warunki i szereg innych. Odpowiedź więc zależy od konkretnych okoliczności przypadku.

Edited by sinsin