Jump to content

Premium.pl - roszady DNSów

Recommended Posts

Posted

Ustawiam DNSy dla domeny:

Serwer nr 1: ns1.netart.pl

Serwer nr 2: ns2.netart.pl

Serwer nr 3: ns3.netart.pl

Zapisuję i otrzymuję:

Serwer nr 1: ns2.netart.pl

Serwer nr 2: ns3.netart.pl

Serwer nr 3: ns1.netart.pl

Premium udaje, że wie lepiej, jaka ma być kolejność ustawianych przeze mnie DNSów?

Posted

Ustawiam DNSy dla domeny:

Serwer nr 1: ns1.netart.pl

Serwer nr 2: ns2.netart.pl

Serwer nr 3: ns3.netart.pl

Zapisuję i otrzymuję:

Serwer nr 1: ns2.netart.pl

Serwer nr 2: ns3.netart.pl

Serwer nr 3: ns1.netart.pl

Premium udaje, że wie lepiej, jaka ma być kolejność ustawianych przeze mnie DNSów?

Wszystko się zgadza za wyjątkiem tego, że kolejność dnsów przestawia NASK, a nie premium.pl. Przykładowo wysyłamy do NASK komendę modyfikacji domeny:

(...)

<domain:add>

<domain:ns>ns1.netart.pl</domain:ns>

<domain:ns>ns2.netart.pl</domain:ns>

<domain:ns>ns3.netart.pl</domain:ns>

</domain:add>

(...)

Otrzymujemy zwrotnie "Komenda wykonana poprawnie", a po chwili sprawdzamy informacje o domenie i widzimy:

(...)

<domain:ns>ns2.netart.pl</domain:ns>

<domain:ns>ns3.netart.pl</domain:ns>

<domain:ns>ns1.netart.pl</domain:ns>

(...)

Kolejności nie da się w żaden sposób zmienić, bo próba przestawienia skutkuje jedynie komunikatem, że dany host jest już przypisany do domeny.

Pisałem o tym do NASK już pół roku temu, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi, skoro przypomniałeś, to napiszę jeszcze raz. Ale nie liczyłbym raczej na szybką zmianę tego zachowania...

• Like 1
Posted

NASA :) przejawia wiele bezsensownych zachowań

Natomiast kolejnośc w jakiej wyświetlają Ci się DNSy nie ma znaczenia i nie ma wpływu na funkcjonowanie strony.

Natomiast spotkałam się z jeszcze ciekawszym przypadkiem - kolejność DNSów ma znaczenie przy ich zmianie przy domenach bodajże .de. Kilka razy juz mieliśmy taką sytuację, że wpisując ns1, ns2 i ns3 zmiana nieprzechodziła a po zmianie kolejności została zatwierdzona....to dopiero jest paranoja..

Posted (edited)

W sumie to miałem taki cień podejrzenia, bo w AZ DNSy zachowuję się w taki sam sposób, zresztą sprawdzając whois różnych domen też można zobaczyć tę wesołą losowość DNSów. W każdym razie dzięki za zajęcie się sprawą.

Edited by Tobi
  • 4 weeks later...
Posted

Dziś w nocy nask wprowadził łatkę, dzięki której dnsy są zawsze wyświetlane w kolejności alfabetycznej. Z jednej strony oznacza to porządek, z drugiej - brak możliwości wskazania dnsa "primary" jeśli jego nazwa jest w alfabecie "późniejsza" niż innych przypisanych serwerów. Nie żeby wcześniej taka możliwość była, no ale...