Jump to content

Dziwny wynik operacji w AM

vul

Recommended Posts

@vul być może w przeszłości odnośnie tych domen toczyło się postępowanie, wtedy NASK blokuje możliwość ich zarejestrowania do czasu rozstrzygnięcia sporu i zwraca stosowny błąd. W tym czasie AM mógl zrobić cache z którego z niewiadomych powodów korzysta do dziś. 

Niewątpliwie jest to błąd oprogramowania po stronie AM.

Edited by Domeniacz

4 minuty temu, Domeniacz napisał:

być może w przeszłości odnośnie tych domen toczyło się postępowanie [...]

Raczej to nie to. Sprawdziłem wyrywkowo kilkanaście domen, które były przedmiotem postępowania i nie ma takiej informacji jak przy w/w domenach.

edit: najlepiej jakby ktoś z AM skorzystał z okazji tej rozmowy i napisał kilka słów.

Edited by vul

Z tego co widzę NASK zwraca standardową odpowiedź iż domena jest zarejestrowana, więc jak napisałem jest to błąd po stronie AM. W przypadku rozstrzygnięcia sporu informacja o nim nie jest dłużej dostępna w bazie WHOIS. Tak więc opisany scenariusz jest jak najbardziej prawdopodobny. Więc jeśli dostaniesz odpowiedź z AM podejrzewam iż będzie dokładnie tak jak napisałem.

Natomiast cache robi się po to by nie wysyłać zbędnych zapytań do NASK o nazwy których i tak zarejestrować się nie da. Np. Jeśli Home.pl wygasa w 2040 roku, przez najbliższe lata nie ma sensu wysyłać codziennie zapytań o tą nazwę. Wystarczy co jakiś czas sprawdzić obecny jej stan i uaktualnić cache. W cytowanym przez Ciebie przypadku, cache mogło nie zostać zaktualizowane i stąd taki a nie inny rezultat.

Edited by Domeniacz
  • Like 1