Jump to content

Recommended Posts

Posted
Profesor filozofii stanął przed swymi studentami i położył przed sobą kilka przedmiotów.

Kiedy zaczęły się zajęcia, wziął spory słoik po majonezie i wypełnił go po brzegi dużymi kamieniami. Potem zapytał studentów, czy ich zdaniem słój jest pełny.

Oni zaś potwierdzili.

Wtedy profesor wziął pudełko żwiru, wsypał do słoika i lekko potrząsnął. Żwir oczywiście stoczył się w wolną przestrzeń między kamieniami. Profesor ponownie zapytał studentów, czy słoik jest pełny, a oni ze śmiechem przytaknęli. Profesor wziął pudełko piasku i wsypał go, potrząsając słojem. W ten sposób piasek wypełnił pozostałą jeszcze wolną przestrzeń.

Profesor powiedział: "Chciałbym, byście wiedzieli, że ten słój jest jak

wasze życie. Kamienie - to ważne rzeczy w życiu: wasza rodzina,

wasz partner, wasze dzieci, wasze zdrowie. Gdyby nie było wszystkiego innego,

wasze życie i tak byłoby wypełnione. Żwir - to inne, mniej ważne rzeczy:

wasze mieszkanie, wasz dom albo wasze auto. Piasek symbolizuje całkiem drobne rzeczy w życiu, w tym

waszą ciężką pracę. Jeżeli najpierw napełnicie słój piaskiem, nie będzie już miejsca na żwir, a

tym bardziej na kamienie. Tak jest też w życiu: Jeśli poświęcicie całą waszą energię na drobne rzeczy (pracę), nie będziecie jej mieli na rzeczy istotne. Dlatego dbajcie o rzeczy istotne - poświęcajcie czas

waszym dzieciom i waszemu partnerowi, dbajcie o zdrowie. Zostanie

wam jeszcze dość czasu na pracę, dom, zabawę itd. Zważajcie przede wszystkim na duże kamienie - one są tym, co się naprawdę liczy. Reszta to piasek."

Po zajęciach jeden ze studentów wziął słój, wypełniony po brzegi kamieniami, żwirem i piaskiem. Nawet sam profesor zgodził się, że słój jest pełny. Student bez problemu wlał do słoja butelkę piwa.

Piwo wypełniło resztę przestrzeni - wręcz wsiąknęło w piasek - teraz słój był naprawdę pełen.

Morał z tej historii - nieważne, jak bardzo

wasze życie jest wypełnione, zawsze jest jeszcze miejsce na browarka.

Posted

No nie wiem .

Myślę, że u wielu z nas, jak byśmy już to wieczko o słoika zdjęli, w środku było by piwo, dwie pięćdziesiątki a na dnie kilka kamieni i odrobina żwiru :lol: .

Posted (edited)

dobra anegdota, DawPi zmienia wizerunek :)

ps. tylko przy zapełnianiu słoika najpierw kamieniami można go w ogóle potłuc, więc na dno trochę piasku staje się niezbędne, i tak prosta anegdota zaczyna sie komplikować :lol:

Edited by Andro
Posted (edited)

Podoba mi się :lol:.

Obyśmy, w słoikach mieli jaka najwięcej kamieni. Dobrze, jeśli byłyby to kamienie w jakikolwiek sposób szlachetne.

Edited by yarowa
  • 1 year later...
Posted

anegdota z życia małżeństwa:

mąż poprosił żonę, żeby przelała 15zł na pewne konto

powiedział, że da Jej 150zł gdy przeleje i o nic nie zapyta,

... nie minęło 10 sekund

Posted
anegdota z życia małżeństwa:

mąż poprosił żonę, żeby przelała 15zł na pewne konto

powiedział, że da Jej 150zł gdy przeleje i o nic nie zapyta,

... nie minęło 10 sekund

I??

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Najnowsze posty na forum

• Oto kilka świetnych filmów do obejrzenia — podzielę je na kategorie, żeby łatwiej było coś wybrać 👇 🎬 Jeśli chcesz coś mocnego i wciągającego Incepcja – zakręcony thriller sci-fi o snach i manipulacji rzeczywistością Siedem – mroczny kryminał o seryjnym mordercy Parasite – genialna mieszanka dramatu i satyry społecznej 😂 Jeśli masz ochotę się pośmiać Kac Vegas – klasyczna, szalona komedia Deadpool – superbohater z dużą dawką czarnego humoru Dzień świra – kultowa polska komedia z nutą refleksji 😮‍💨 Na coś spokojniejszego / klimatycznego Her – piękna historia o samotności i relacjach Lost in Translation – melancholijny klimat i świetne dialogi Call Me by Your Name – subtelny romans 🍿 Jeśli chcesz coś epickiego Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia – klasyka fantasy Gladiator – widowiskowy dramat historyczny Interstellar – kosmos, emocje i nauka w jednym
    • Się mi jeszcze przypomniało...   Filmy: Kung Pow: Wejście wybrańca Jaja w tropikach Wywiad ze słońcem narodu   Seriale: Świat oczami Cunk Idiota za granicą
    • Wszystkie filmy z Louisem De Funesem 😃 
    • To ja dodam od siebie horrory komediowe, bo nie widziałam, żeby tu się pojawiły...   "Martwica mózgu" "Martwe zło" Polecam jeszcze serię komediową "MST3k". Chociaż obejrzałam tylko garstkę odcinków, to najbardziej podobało mi się, jak komentowali "Manos: The Hands of Fate" oraz "Santa Claus".
    • Wszystko od Quentina Tarantino.     
    • To ja pojadę klasyką,  bo młodzież może nie miała jeszcze okazji zobaczyć :   Taxi Driver Chinatown Absolwent Rain Man Easy Rider 
    • Odświeżę temat, polecajka 5 nowszych produkcji:   On Becoming a Guinea Fowl (2025) Dramat psychologiczny z Afryki, który krytycy wrzucają na sam szczyt list najlepszych filmów 2025 roku. Bardzo mocno wchodzi pod skórę, bardziej nastawiony na klimat i emocje niż efekty specjalne. https://filmowy.pl/film/nIPn9/On-Becoming-a-Guinea-Fowl   Ołowiane Dzieci (2025) Nowy polski serial od Netflixa, akcja dzieje się na Śląsku lat 70, ciekawa historia na faktach https://filmowy.pl/serial/2d1CB/Olowiane-dzieci   Za duży na bajki 3 (2026) https://filmowy.pl/film/VCH2C/Za-duzy-na-bajki-3 Byłem w kinie z dziećmi, da się obejrzeć bo słuszny temat o hejcie, ale trochę mniej dynamiki i humoru w podrównaniu do 1 i 2   Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery (2025) Kolejna odsłona serii „Na noże” – tym razem z mocnym wątkiem wiary i świetną rolą Josha O’Connora. https://filmowy.pl/film/idwIP/Zywy-czy-martwy-Film-z-serii-Na-noze      
  • Oferty sprzedaży użytkowników

• Member Statistics

• Total Members
      19,295
    • Most Online
      1,015

Newest Member
    Nafciarz
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.