Skocz do zawartości

premium.pl - uwagi i sugestie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2100 odpowiedzi w tym temacie

#1
ryskadow

ryskadow

    Uzależniony

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2515 postów
  • Rejestracja: 02-July 07
Blad: Na liscie domen nie mozna przejsc na kolejna strone (2 i dalej), tak samo nie dziala klikanie na numerki stron
(poszlo do supportu)

Jesli PREMIUM nie daje bonusowi za transfery, to moze chociaz bedzie nagradzalo darmową rejstracja domeny za zgloszony blad/problem (przez system ticketow)
Wtedy userom bedzie sie chcialo pisac, a Wy szybciej przetestujecie panel.

Pamietam, ze na poczatku PPD tez sporo mejli wyslalem, czasem opisanie problemu chwile zajmuje.

Ryszard

http://www.monitoringdomen.pl - blog o domenach

http://allegro.pl/li...php?us_id=20909   aukcje z narzędziami dla domainerów

http://allegro.pl/sh...item=5664408595 - Lista wolnych domen 3literowych (ponad 1300szt)


Ekspert

Ekspert
  • Advert
  • Rejestracja: --

#2
jamiko

jamiko

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 405 postów
  • Rejestracja: 29-December 07
Moje pytanie wynika bardziej z ciekawości i proszę nie traktować tego jako czepianie się. Po prostu dzisiaj, przeglądając premium.pl zaciekawiła mnie jedna sprawa.
Na forum czytałem, że serwis powstała pod stałym nadzorem (współpracą) z prawnikami itd., więc wszystko pewnie jest ustalone, ale to tym bardziej mnie nurtuje,

Chciałbym dowiedzieć się, dlaczego podatek PCC pobierany jest od sprzedającego, a nie kupującego?
O ile nic się nie zmieniło (a nie słyszałem), to konieczność zapłaty PCC spoczywała zawsze na kupującym "coś", a nie sprzedającym. Jeśli dobrze dobrze pamiętam, to były też limity (kiedyś 1000 zł w górę), ale to być może znieśli lub zmniejszyli.

Ponadto, jak osoba fizyczna powinna rozliczyć się ze sprzedaży za pośrednictwem premium.pl?
Normalnie, jeśli sprzedaż domeny jest jednorazowa (w sensie obrotu w ogóle domenami, a nie tej samej domeny) lub ktoś sprzedaje wszystkie domeny celem zakończenia "działalności" z tym związanej, to do tej pory powinien rozliczać się indywidualnie z US i zamieścić wszystko w odpowiednim rozliczeniu PIT. Jak sytuacja wygląda w przypadku premium, czy sprzedający dalej powinien rozliczać się ze swoim US?
Pytam, ponieważ nie wiem na jakiej podstawie mógłby się nie rozliczać.

W takiej sytuacji, w przypadku sprzedania domeny za powiedzmy 1000 zł
US otrzymuje z tytułu VAT: 187 zł
US otrzymuje z tytułu PCC: 7,5 zł
premium.pl otrzymuje: 55,5 zł

i do tego podatek dochodowy od 750 zł, czyli 135 zł . Dla zaokrąglenia przyjąłem pierwszy próg podatkowy i nie odliczam ceny rejestracji. Nie mam też pewności, czy mogę odliczyć ten "VAT" i "PCC", ale załóżmy, że mogę.

W tym przypadku sprzedając domenę na giełdzie za 1000 zł sprzedający otrzymuje de facto 615 zł i płaci po drodze trzy podatki, w tym jeden za kupującego (PCC) i jeden nie wiem za kogo (VAT).

To wszystko się zgadza i tak powinno wyglądać?

#3
anbial

anbial

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 368 postów
  • Rejestracja: 03-November 09

Chciałbym dowiedzieć się, dlaczego podatek PCC pobierany jest od sprzedającego, a nie kupującego?
O ile nic się nie zmieniło (a nie słyszałem), to konieczność zapłaty PCC spoczywała zawsze na kupującym "coś", a nie sprzedającym. Jeśli dobrze dobrze pamiętam, to były też limity (kiedyś 1000 zł w górę), ale to być może znieśli lub zmniejszyli.

Ponadto, jak osoba fizyczna powinna rozliczyć się ze sprzedaży za pośrednictwem premium.pl?
Normalnie, jeśli sprzedaż domeny jest jednorazowa (w sensie obrotu w ogóle domenami, a nie tej samej domeny) lub ktoś sprzedaje wszystkie domeny celem zakończenia "działalności" z tym związanej, to do tej pory powinien rozliczać się indywidualnie z US i zamieścić wszystko w odpowiednim rozliczeniu PIT. Jak sytuacja wygląda w przypadku premium, czy sprzedający dalej powinien rozliczać się ze swoim US?
Pytam, ponieważ nie wiem na jakiej podstawie mógłby się nie rozliczać.
....

Nie do końca to tak wygląda. Prowizja od sprzedaży potrącana przez Premium wynosi 25%. Sprzedawca otrzymuje z 1000zł kwotę 750zł i z tej kwoty rozlicza się w swoim Picie z US.


W takiej sytuacji, w przypadku sprzedania domeny za powiedzmy 1000 zł
US otrzymuje z tytułu VAT: 187 zł
US otrzymuje z tytułu PCC: 7,5 zł
premium.pl otrzymuje: 55,5 zł

Te wyliczenia podane są po to aby wyjaśnić skąd wzięła się tak wysoka prowizja.
Premium kupuje domenę po uwzględnieniu prowizji za 750zł.
- od tego zakupu musi odprowadzić do US podatek PCC 1% czyli 8,00zł (podatek zaokragla się do pełnych zł)
- Premium kupując domenę za 750zł od osoby prywatnej nie może odliczyć od takiego zakupu podatku vat, natomiast sprzedając tą domenę za 1000zł finalnemu nabywcy musi vat odprowadzić do US w wysokości 187zł
Czyli koszt zakupu domeny dla Premium wynosi 750zł+8zł+187zł=945zł

Klient finalny uzyskuję od Premium fakturę na netto: 813,01zł brutto:1000zł

W tym przypadku sprzedając domenę na giełdzie za 1000 zł sprzedający otrzymuje de facto 615 zł i płaci po drodze trzy podatki, w tym jeden za kupującego (PCC) i jeden nie wiem za kogo (VAT).

Sprzedający płaci prowizję 25% i jeden podatek (PIT)
Premium płaci PCC i VAT.

Wydaje mi się że nic nie namieszałem.
ps
odnośnie zwolnienia z PCC kwoty do 1000zł się nie wypowiem ponieważ w ustawie jest zapis

Art 9. Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne:
6) sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1000zł

Czy domenę zaliczyć do rzeczy ruchomych? Nie mnie interpretować.

#4
bartxx86

bartxx86

    Sir

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2912 postów
  • Rejestracja: 24-November 10
  • Lokalizacja:Tychy, Silesia

Czy domenę zaliczyć do rzeczy ruchomych? Nie mnie interpretować.


Domena internetowa to raczej "wartości niematerialne i prawne" czyli aktywa obrotowe.

O ile oczywiście nic nie pokręciłem zważywszy na późną porę i spożycie paru piwek :rolleyes:

Impossible is nothing...


#5
polmajk

polmajk

    Żeglarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4064 postów
  • Rejestracja: 05-August 09
  • Lokalizacja:Poland

zważywszy na późną porę i spożycie paru piwek :rolleyes:

Avatar zobowiązuje, więc nie mówimy tylko o piwkach ;)

#6
bartxx86

bartxx86

    Sir

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2912 postów
  • Rejestracja: 24-November 10
  • Lokalizacja:Tychy, Silesia

Avatar zobowiązuje, więc nie mówimy tylko o piwkach :rolleyes:


Pewne rzeczy lepiej zachować dla siebie ;)

Edit:

A propos Avatar-ów niektórzy lubią karty, niektórzy koty, a jeszcze inni filmy Kevina Smith'a :P

Użytkownik bartxx86 edytował ten post 11 February 2011 - 00:31

Impossible is nothing...


#7
pb

pb

    konto nieaktywne

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 11606 postów
  • Rejestracja: 26-February 07
PCC jest odprowadzany przez kupującego (premium.pl). Osoba fizyczna powinna oczywiście rozliczyć się podatkowo, aczkolwiek nie prowadzimy kontroli czy ktoś to zrobił. Utyskiwanie na podatek dochodowy to temat na inny wątek w innym dziale, niezorientowanym przypominam że premium.pl też płaci podatek dochodowy od prowizji, więc po odliczeniu zostaje jej jeszcze mniej. :)

Dziękuję @anbial za wyjaśnienie większości kwestii.

#8
jamiko

jamiko

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 405 postów
  • Rejestracja: 29-December 07
Dziękuję za odpowiedź.
W cenniku (odnośniku z cennika) było to napisane tak, jakby to za sprzedającego Premium.pl odprowadzał podatki, co było dziwne. Teraz rozumiem, że po prostu premium.pl dolicza wszystkie "kwestie" podatkowe do pobranej "prowizji", ale podatki w sensie prawnym opłaca za siebie. Niemniej jednak sprowadza się to po troszku do jednego (sprzedający płaci "trzy podatki"), ale to już bardziej problem naszych ustaw, niż serwisu...

Odnośnie PCC poniżej 1000 zł, to tak jak pisałem - coś mi się kojarzyło, ale pewności nie miałem. Nie miałem też siły sprawdzać w Google - przepraszam.

Użytkownik jamiko edytował ten post 11 February 2011 - 01:14


#9
bdudzik

bdudzik

    Maniak

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Rejestracja: 16-September 09
Ok, ja mam z kolei pytanie - jak mogę zalicytować na aukcji LM? Nie mam pola do złożenie oferty, nie mam (nie widzę) żadnej informacji o takiej możliwości...

Załączone pliki

  • Załączony plik  aukcja.jpg   65.74 KB   79 Ilość pobrań

Oferta:  kupię domenę .com   <--- sprawdź

 

Pozdrawiam


#10
Interson

Interson

    Uzależniony

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1928 postów
  • Rejestracja: 02-September 07
Poprawione.

interson.pl - realizacja przedsięwzięć e-commerce od A do Z


#11
bdudzik

bdudzik

    Maniak

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Rejestracja: 16-September 09

Poprawione.


podziękował

Oferta:  kupię domenę .com   <--- sprawdź

 

Pozdrawiam


#12
Shk

Shk

    Praktyk

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 136 postów
  • Rejestracja: 01-May 09
Skoro temat o sugestiach, to pozwolę to sobie napisać :
Czy nie myśleliście, aby wydzielić "kawałek miejsca" na wymianę domen?
Wszędzie można zarejestrować, kupić, sprzedać - ale brak możliwości wymiany.

#13
Interson

Interson

    Uzależniony

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1928 postów
  • Rejestracja: 02-September 07
Myśleliśmy nad taką funkcją, nawet z możliwością dopłaty jednej ze stron. Jednak jest to usługa raczej niszowa i zeszła na dalszy plan. Być może za pewien czas się pojawi.

interson.pl - realizacja przedsięwzięć e-commerce od A do Z


#14
pb

pb

    konto nieaktywne

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 11606 postów
  • Rejestracja: 26-February 07

Skoro temat o sugestiach, to pozwolę to sobie napisać :
Czy nie myśleliście, aby wydzielić "kawałek miejsca" na wymianę domen?
Wszędzie można zarejestrować, kupić, sprzedać - ale brak możliwości wymiany.


Tak jak napisał Interson - specyfikacja funkcjonalności przygotowana jest już dość dawno, jeszcze dla ppd.pl, jednak żeby opłacało się to wdrażać, musi na siebie zarobić. Pytanie jaka wysokość opłata byłaby akceptowalna i czy usługa cieszyłaby się jakimkolwiek zainteresowaniem pozostaje nierozstrzygnięte, więc pomysł czeka na dość dalekiej pozycji w TODO.

#15
domenator

domenator

    Pig inside the gentleman

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1656 postów
  • Rejestracja: 19-September 06
Dostałem SMSa z Premium.pl, że za 24 godziny kończy się aukcja domeny przechwyconej. Loguję się, przechodzę do https://premium.pl/G...Domen/?caught=1 (jest nawet Przechwycone(1) - czyli, że powinna być tam ta aukcja), a tam.. "Brak danych.", aukcji nie ma :-)

Aaaa.... czekaj... wchodzę do ppd.pl i tam się zguba znalazła ;)

To jak to teraz będzie? Serwis PPD kończy swoją działalność, jak pisze na stronie, załóżmy, że wygram aukcję i gdzie domena będzie zarejestrowana? :)
Skoro dostałem SMSa od innego podmiotu prawnego, gdzie nie można było automatycznie przenieść domen (bo byłoby to niezgodne z prawem), a aukcja odbywa się gdzie indziej..

#16
pb

pb

    konto nieaktywne

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 11606 postów
  • Rejestracja: 26-February 07

Dostałem SMSa z Premium.pl, że za 24 godziny kończy się aukcja domeny przechwyconej. Loguję się, przechodzę do https://premium.pl/G...Domen/?caught=1 (jest nawet Przechwycone(1) - czyli, że powinna być tam ta aukcja), a tam.. "Brak danych.", aukcji nie ma :-)

Aaaa.... czekaj... wchodzę do ppd.pl i tam się zguba znalazła ;)

To jak to teraz będzie? Serwis PPD kończy swoją działalność, jak pisze na stronie, załóżmy, że wygram aukcję i gdzie domena będzie zarejestrowana? :)
Skoro dostałem SMSa od innego podmiotu prawnego, gdzie nie można było automatycznie przenieść domen (bo byłoby to niezgodne z prawem), a aukcja odbywa się gdzie indziej..


to tylko nazwa nadawcy, umowa z dostawcą sms jest na varia ;-)

#17
domenator

domenator

    Pig inside the gentleman

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1656 postów
  • Rejestracja: 19-September 06

to tylko nazwa nadawcy, umowa z dostawcą sms jest na varia ;-)


To dlaczego jest Przechwycone(1), a w rzeczywistości nie ma tam żadnej aukcji? :-)

#18
empireus

empireus

    Jaskiniowiec

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1841 postów
  • Rejestracja: 15-February 08
Z checia bym widzial niektore rozwiazania w premium.pl, ktore byly w ppd.pl

1) Dynamiczne dodawanie domen do lapania. W ppd.pl bylo to b. fajnie rozwiazane za pomoca JS/Ajax, a w premium po kliknieciu na krzyzyk, strona sie odswierza, co jest troche niewygodne.

2) W ppd.pl przy transferach, pobieraniu AuthInfo przychodzil SMS i mail. Bylo to i bezpieczne i wygodne. Teraz jest tylko klikologia mailowa. Mysle, ze poprzednie rozwiazanie bylo lepsze. Poza tym, o ile pamiec mnie nie myli - tam byl jeden mail potwierdajacy, a nie jak obecnie do kazdej domeny osobno.

3) Na jakiejs liscie, w ppd.pl gdy byly np. zaznaczone 2 obiekty, po czym kliknieto "zaznacz wszystkie", te dwa obiekty zmienialy status na niezaznaczone, a reszta byla zaznaczana. Przydaloby sie to samo w premium.pl, bo obecnie gdy zaznacza sie wszystkie, to nadal te przykladowe dwa obiekty sa zaznaczone z innymi. Tlumaczac na chlopski jezyk - przydalaby sie funkcja "odwroc zaznaczenie", a nie jak obecnie "zaznacz wszystko".

4) Zmiana kontaktu w ramach jednego konta wymaga klikalnosci maili... O ile dobrze pamietam, w ppd.pl nie bylo takiego wymogu i zmiana byla automatyczna.

[edit]
5) Filtry wyszukiwania przy domenach do przechwycenia nie sa zapamietywane, gdy przejdzie sie na inna strone i ponownie wroci.
[/edit]

Daloby sie to jakos poprawic, czy nie ma szans?

Użytkownik empireus edytował ten post 12 February 2011 - 16:52

Nie przepłacaj za przechwytywanie!
Wystarczy jeden klik!


#19
lufthansa

lufthansa

    Uzależniony

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2350 postów
  • Rejestracja: 15-September 07
  • Lokalizacja:Fotel przed lapkiem

3) Na jakiejs liscie, w ppd.pl gdy byly np. zaznaczone 2 obiekty, po czym kliknieto "zaznacz wszystkie", te dwa obiekty zmienialy status na niezaznaczone, a reszta byla zaznaczana. Przydaloby sie to samo w premium.pl, bo obecnie gdy zaznacza sie wszystkie, to nadal te przykladowe dwa obiekty sa zaznaczone z innymi. Tlumaczac na chlopski jezyk - przydalaby sie funkcja "odwroc zaznaczenie", a nie jak obecnie "zaznacz wszystko".

A nie da się tego zrobić odwrotnie: zaznacz wszystkie - a potem dopiero 2-3 czy ileś tam klik na niezaznaczone?

Moje domeny na: PREMIUM.PL 


#20
empireus

empireus

    Jaskiniowiec

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1841 postów
  • Rejestracja: 15-February 08

A nie da się tego zrobić odwrotnie: zaznacz wszystkie - a potem dopiero 2-3 czy ileś tam klik na niezaznaczone?


Jasne, ze sie da, aczkolwiek "odwracanie zaznaczenia" bywa wygodniejsze i bardziej przejzyste.

Nie przepłacaj za przechwytywanie!
Wystarczy jeden klik!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych