Jump to content

Przedłużenie czyjejś domeny zewnętrznej

bdudzik

Recommended Posts

Mam nietypowe pytanie: czy możliwe jest przedłużenie czyjejś domeny zewnętrznej? Czyli domeny innego abonenta, która jest utrzymywana u innego rejestratora...
Kiedyś pamiętam była taka możliwość chyba przez partnera bezposrednio w NASK - nie pamietam czy tak dokladnie.

Czy jest nadal taka mozliwosc?

Domenę utrzymywaną u danego rejestratora może przedłużyć:

- tenże rejestrator

- inny rejestrator, zlecając transfer z przedłużeniem - ale przedłużenie zadzieje się dopiero po kliknięciu potwierdzenia transferu, wysłanego na mail abonencki, a więc technicznie nie jest to przedłużenie "u innego rejestratora", bo kasa za przedłużenie pobierana jest od tego nowego

- teoretycznie nask, ale nie słyszałem o takim przypadku

- "się samo", jeśli domena nie ma ustawionej flagi clientRenewProhibited

Chyba nic nie pominąłem.

• Thanks 1

Guest Lateralus
1 minutę temu, szogun napisał:

Czyli, co zrobić, aby opcja na domenę sąsiadowi się nie zrealizowała :lol:

Żart.

To akurat nie żart. Masa ludzi tak robi.

3 godziny temu, szogun napisał:

Czyli, co zrobić, aby opcja na domenę sąsiadowi się nie zrealizowała :lol:

Żart.

No tak to brzmi :P

A prawda taka, że to akcja ratunkowa dla pewnej instytucji; mieli pracownika, który jej zrealizował mega projekt. Drogi się rozeszły (żeby nie było w zgodzie), ale domena została u byłego już pracownika; teraz domena wygasa a brak kontaktu z tym człowiekem - kontaktu unika zapewne na chęć "przejęcia" domeny (myślenie w tonie: "nie przedłużę jej, ale złapię ją i nikt nie będzie wiedział że jest moja"). Niestety nie ma świadomości, jaką wartość ta domena może mieć np. dla pozycjonerów i że na aukcji może pójść "grubo"...

47 minut temu, bdudzik napisał:

A prawda taka, że to akcja ratunkowa dla pewnej instytucji; mieli pracownika, który jej zrealizował mega projekt. Drogi się rozeszły (żeby nie było w zgodzie), ale domena została u byłego już pracownika; teraz domena wygasa a brak kontaktu z tym człowiekem - kontaktu unika zapewne na chęć "przejęcia" domeny (myślenie w tonie: "nie przedłużę jej, ale złapię ją i nikt nie będzie wiedział że jest moja"). Niestety nie ma świadomości, jaką wartość ta domena może mieć np. dla pozycjonerów i że na aukcji może pójść "grubo"...

A ma już założoną opcję?

7 godzin temu, bdudzik napisał:

No tak to brzmi :P

Czegoś nie rozumiem ☹ . Jeżeli właścicielem jest "były" pracownik ... (?) Domeny, oczywiście.

Edited by 123
Dokończenie "mysli" , aby odp. była bardziej zrozumiała.

9 godzin temu, 123 napisał:

Czegoś nie rozumiem ☹ . Jeżeli właścicielem jest "były" pracownik ... (?) Domeny, oczywiście.

Taki klasyk w wielu firmach o małej świadomości: pracownik rejestruje domenę w nazwa.pl za 0 zł żeby szybko tylko ją zabezpieczyć. Wszystkim jest wygodnie, bo on czuwa żeby domena była na swoim miejscu, faktury dostarcza (a zasadzie chyba nawet bez faktury to było wyrównywane). W momencie gdy się drogi rozchodzą, zaczynają się jaja, które wyjdą zawsze za późno.

A co po drodze mieli doradców... każdy się znał na domenach, ale do momentu wykazania braku dostępu do panelu rejestratora :P