Jump to content

Ups, ktoś się obudził?

Recommended Posts

Posted
Co z tym wyruszamy.pl?

Strona wyruszamy.pl, mająca być, jak zapowiadano, głównym kanałem sprzedaży spółki Rainbow Tours, nie działa. Sprawa jest dość tajemnicza. I trochę zabawna.

Wyruszamy.pl był (?) jednym z kluczowych kanałów dystrybucji produktów Rainbow Tours. Dziś, po wpisaniu adresu w przeglądarce, naszym oczom ukazuje się... oferta kupna domeny. Brzmi znajomo? Nie tak dawno podobną przypadłość okazywał adres empik.com. Mówiono wtedy o możliwym ataku hakerów. Najprawdopodobniej jednak ktoś zapomniał zapłacić za używanie domeny...

Atak hakerów wyklucza zdecydowanie Anna Bębnowska z działu marketingu Rainbow Tours. Zresztą, jej zdaniem wszystko jest w porządku. Owszem, wyruszamy.pl już się nam przed oczyma nie pojawi. Powinniśmy jednak zostać przekierowani na travelovo.pl, stronę portalu, z którym wyruszamy.pl miało się połączyć. Ale jakoś tak po cichu? Bez żadnej publicznej informacji? Bez naturalnego w takim przypadku medialnego szumu?

Rozmowa kończy się apelem o... podesłaniu tekstu informacji przed publikacją. W celu zapoznania się oczywiście. No cóż, można i tak.

A może po prostu ktoś znów zapomniał uregulować należności? Ale to już zupełnie inna historia...

źródło: e-Biznes.pl

:wacko::) :)

Wyruszamy.pl

ostatnia modyfikacja: 2008.07.28 22:43:12

rejestrator: PolskieDomeny.pl

Posted
Coraz lepsze domeny są w akcji - Travelovo.pl co za kosmiczna domena :wacko:

Brzmi niemalże jak TraveLover.com :) (ktora to domena jest nomen omen na sprzedaz)

Posted

Bez komentarza. ;-)

Aukcja jest w archiwum jak ktoś chce popatrzeć, linka nie wklejam żeby nie indeksowało (choć i tak nie powinno, indeksowanie aukcji jest zablokowane). ;-)

PS. Komentarz pani z działu marketingu wyjaśnia, dlaczego jeszcze nikt do mnie nie dzwonił i nie krzyczał że ukradłem im domenę. :wacko:

Posted (edited)
Bez komentarza. ;-)

Aukcja jest w archiwum jak ktoś chce popatrzeć, linka nie wklejam żeby nie indeksowało (choć i tak nie powinno, indeksowanie aukcji jest zablokowane). ;-)

PS. Komentarz pani z działu marketingu wyjaśnia, dlaczego jeszcze nikt do mnie nie dzwonił i nie krzyczał że ukradłem im domenę. :D

Heden, gratuluję taniego zakupu dobrej domeny ;)

Kurde

Czytam ten temat i sobie tak myslę, że domena nie jest najgorsza i szkoda, że ją puścili.

Dopiero post pb zmusił mnie do zaglądniecią na zlapane.pl no i okazało się, że jest moja :)

Przeniosłem ją teraz do az.pl bo na zlapane.pl byla kierowana na parking. :) A ja jej nie chcę sprzedać wbrew temu co pisze w pierwszym poście.

No i tak poza tym to muszę zrobić porządek bo już ktoryś raz się nie zorientowałem, że pisze się o mojej deomenie ;)

EDIT:

I w świetle poniższego czeka mnie wizyta u mojego rzecznika patentowego:

http://uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx

:wacko:

Tak czy inaczej wyszlo na to, że chyba już jej nie chcą skoro przez półtora miesiąca nie zorientowali się, że nie mają domeny. :)

Edited by heden.pl
Posted

Znalazłem jeszcze taki list Prezesa Zarządu Rainbow Tours S.A.

Szanowni Państwo,

W imieniu Grupy Kapitałowej Rainbow Tours mam przyjemność przedstawić

Państwu po raz pierwszy roczny skonsolidowany raport Grupy.

Rok 2007 był rokiem przełomowym dla rozwoju Grupy. W październiku spółka

dominująca Rainbow Tours S.A. zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych

i konsekwentnie realizuje swoją strategię rynkową, wypełniając zakładane plany

emisyjne i dążąc do stworzenia silnej grupy kapitałowej w branży turystycznej.

[...]

Nasze cele emisyjne dotyczą również akwizycji na polskim rynku turystycznym.

Mając na uwadze wyjątkowo dynamiczny rozwój sprzedaży produktu turystycznego w

Internecie podjęliśmy decyzję o przejęciu pakietu większościowego w portalu

turystycznym travelOvo.pl, specjalizującym się w sprzedaży biletów lotniczych. Będzie

on doskonałym uzupełnieniem oferty, należącego już do grupy portalu wyruszamy.pl,

który sprzedaje wyłącznie oferty zorganizowanej turystyki wyjazdowej. Spółka

zamierza w 2008 połączyć oba portale w jeden silny podmiot i stworzyć swego

rodzaju hipermarket turystyczny, oferujący wszystkie dostępne usługi turystyczne (od

zorganizowanych wyjazdów turystycznych, poprzez sprzedaż biletów lotniczych,

pośrednictwo w rezerwacji hoteli i wynajmie samochodów, sprzedaż ubezpieczeń

turystycznych aż po tzw. „wakacje szyte na miarę”, czyli automatyczne składanie

różnych i pochodzących od różnych dostawców usług turystycznych i łączenie ich

w jeden wspólny pakiet turystyczny).

[...]

Z poważaniem,

Grzegorz Baszczyński

Prezes Zarządu Rainbow Tours S.A.

Łódź, dnia 15 maja 2008 r.

Więc może ją po prostu puścili a nastawili sie na rozwijanie travelovo.pl :wacko:

Posted

Ciekawe jak sprawa potoczy się dalej:

(511) 09 (510) programy komputerowe, systemy informatyczne, zwłaszcza rezerwacji internetowej, on-line, szczególnie rezerwacji turystycznej, w tym wycieczek, podróży, noclegów, hoteli, posiłków i transportu

(511) 35 (510) usługi reklamy, administrowanie i zarządzanie hotelami

(511) 39 (510) prowadzenie agencji i biur turystycznych oraz usługi turystyczne z wyjątkiem rezerwacji hoteli i pensjonatów, organizowanie wycieczek, wycieczek morskich oraz podróży, w tym rezerwacji miejsc, zwiedzania i transportu, usługi transportu pasażerskiego oraz transportu przedmiotów wartościowych, usługi transportu lądowego, w tym autobusami, samochodami, kolejami, usługi transportu wodnego rzecznego i innego śródlądowego oraz morskiego, w tym: barkami, łodziami, promami, statkami i okrętami, usługi transportu powietrznego, czarterowanie, usługi informacji, rezerwacji i pośrednictwa w transporcie

(511) 43 (510) prowadzenie agencji i biur zakwaterowania oraz rezerwacji noclegów, w tym hotele, pensjonaty, domy wypoczynkowe i turystyczne, kempingi, kwatery, organizowanie obozów wakacyjnych z zakwaterowaniem, prowadzenie wynajmu noclegów, prowadzenie hoteli, pensjonatów, domów wypoczynkowych, domów turystycznych, moteli, kempingów, usługi w zakresie posiłków restauracyjnych, prowadzenie barów, barów szybkiej obsługi, kantyn, kawiarni, kafeterii, restauracji, restauracji samoobsługowych

Posted (edited)
Ciekawe jak sprawa potoczy się dalej:

Na razie to jest publikacja zgłoszenia a nie decyzji o rejestracji znaku :) Może się okazać, że jak dostaną decyzję o rejestracji znaku i przyjdzie im wnieść opłaty to już odpuszczą jeśli jej nie chcą. Myślę, że jakby chcieli tą domenę to przez ten czas już mialbym conajmniej arbitraż na głowie.

W poniedziałek porozmawiam z moim rzecznikiem patentowym i zobaczymy. Albo po prostu napiszę do Rainbow Tours i im ją oddam. Jakoś nie mam na nią mocnego parcia skoro nawet nie pamiętałem, że jest moja :wacko: Chociaż jak jej się przyglądam to coraz bardziej mi się podoba.

EDIT:

W ostateczności mogłoby tam powstać coś wogóle nie wspólnego z turystyką ale szkoda by było domeny.

Edited by heden.pl
Posted
Chociaż jak jej się przyglądam to coraz bardziej mi się podoba.

Bo domena jest dobra. Co prawda mi kojarzy się z dalekimi wyjazdami (właściwie to wyprawami), ale coś w niej jest.

Posted (edited)
[...] ale coś w niej jest.

No właśnie :)

Ja ją mam już prawie miesiąc. Wcześniej zdjęli ją z DNS jakieś 2 tygodnie. Więc mają niedostępną domenę przez półtora miesiąca. Tak jak pisałem to nie wierzę, żeby się nie zorientowali :wacko:

Edited by heden.pl
Posted (edited)
Heden jaki ruch jesli moge wiedziec? :wacko:

Nie mam pojęcia.

Kupiłem ją i zapomniałem o niej. Rzeczywiście prosiłem kiedyś Przemka, żeby wszystkim rejestrowanym dla mnie domenom ustawiał dns ND. Niestety domeny nie miałem u siebie w panelu ND więc nie wiem jaki miała ruch. Jeśli wyświetlała parking to ktoś inny korzystal z ruchu :) albo samo ND.

Edited by heden.pl
Posted
Kupiłem ją i zapomniałem o niej. Rzeczywiście prosiłem kiedyś Przemka, żeby wszystkim rejestrowanym dla mnie domenom ustawiał dns ND. Niestety domeny nie miałem u siebie w panelu ND więc nie wiem jaki miała ruch. Jeśli wyświetlała parking to ktoś inny korzystal z ruchu :wacko: albo samo ND.

Skoro była informacja że jest na sprzedaż, to najwyraźniej ktoś ją sobie podpiął. Co jest o tyle ryzykowne, że taka sytuacja (podpinanie sobie domen które schodzą na aukcjach po wygaśnięciu) miała już miejsce w przeszłości i zakończyło się banem i blokadą wszystkich środków.