Jump to content

Podpowiedzi wyszukiwarki Google.pl ciosem dla typosquatterów?

Czy myślisz, że takie rozwiązanie może uderzyć w posiadaczy literówek? ;)  

13 members have voted

1. 1. Czy myślisz, że takie rozwiązanie może uderzyć w posiadaczy literówek? ;)

• TAK
      8
    • NIE
      5

Recommended Posts

Posted (edited)

Od kilku dni w wyszukiwarce Google można zauważyć ciekawy fakt - przy wpisywaniu frazy do wyszukiwarki w oknie pojawia się podpowiedź w postaci listy najczęściej wpisywanych fraz, powiązanych z tą, która akurat jest wpisana. Po kliknięciu w pozycję na liście, wybrana fraza jest automatycznie wyszukiwana.

mkane opisuje całość na swoim blogu, więc nie będę go powielał i po prostu podlinkuję:

http://mkane.antygen.pl/internet/zapytanie...powiedz-google/

Przykładowe ciekawsze podpowiedzi:

dla litery "n" - nasza klasa, napisy

dla litery "p" - plemiona, pudelek

dla litery "a" - allegro

dla "bz" - bzwbk

Moim zdaniem jest tak o wiele wygodniej niż wpisywać adres do przeglądarki, sam jestem przekonany, że jeśli to pozostanie na stałe, ludzie się przyzwyczają szybko i będą teraz o wiele rzadziej wpisywać adres type-in do przeglądarki, ale ciekaw jestem wyników ankiety. ;) Osobiście mi to rozwiązanie przypadło do gustu. :)

Tomasz

Edited by thomaso
Posted (edited)
Autor mkane dodany 12 grudzień, 2008

Dziękuję za zwrócenie uwagi na lapsusa jakiego zrobiłem.

Oczywiście macie rację, że jest to podpowiedź FF a nie Google.

Wpis został poprawiony na ile można było to poprawić nie psując go.

Bije sę w piersi :), dużo pracy dziś mam a chcialem o tym napisać.

Dodane: sam już nie wiem, coś w tym jest. Pod IE i FF tez wyświetlają mi się jakieś podpowiedzi, ale w Operze już nie.

Edited by kreatiff
Posted (edited)

jeżeli przyjmie się to tak, ale żeby coś się przyjęło masowo, to jest to sztuka bardzo trudna

wyszukiwarka google jest bardzo prosta w użyciu, a te podpowiedzi, to już wymagają studiów, także ta funkcja na razie tylko dla osób z doktoratem plus zaniepokojonych "typosquatterów" :)

Edited by Andro
Posted (edited)
Mnie te podpowiedzi prawdę mówiąc przeszkadzają i utrudniają wyszukiwanie. Nie wiem jak innym.

DD

Mnie rowniez, jednak wole widziec to co juz wyszukiwalem.

Edited by pokoleniex
Posted
czyli ruch na literówkach a tym samym ich wartość mocno spadnie i generyki stracą na wartości a z czasem zniknie z góry pasek do wpisywania adresów :)

Google jak zwykle eksperymentuje a robi to tylko i wyłącznie po to, żeby zarobić więcej na reklamach. Jeśli okaże się, że ta opcja przyniesie w efekcie mniej kliknięć w AdWordsy, to wycofają ją. Co do zabijania domen, to chyba się jednak nie stanie. Ostatni ich ruch w kwestii parkowania domen przeczy temu.

DD

Posted

Ja dzięki tym podpowiedziom zauważyłem na niektórych domenach znaczny wzrost ruchu, np gdy wpisujesz torrenty to torrenty.pl wyskakuje jako 1 podpowiedź - ok 1k/uq wiecej

mam też przypadek domeny gdzie po wpisaniu jej nazwy bez tld wyskakuje 1 podpowiedź mojego typo

Posted (edited)
czyli ruch na literówkach a tym samym ich wartość mocno spadnie i generyki stracą na wartości a z czasem zniknie z góry pasek do wpisywania adresów :)

Te podpowiedzi nie mają nic wspólnego z literówkami. To tylko ułatwienie w wyszukiwniu np. Jesli ktoś wpisuje "tabletki" to wyskakuje mu lista różnych tabletek a jeśli doda "uspokajające" to wyskoczy mu "tabletki uspokajające labofarm" czyli to co najczęsciej szukają i wpisują użytkownicy. Nikt nie będzie wpisywał do wyszukiwarki google literki "o" wiedząc ze szuka onet.pl bo to wpisze bezpośrednio i tak z każdym innym adresem, którego często używa lub o którym usłyszy.

Ludzie nadal będą wpisywać adresy w pasek i będą nadal się mylić, co lepsze będzie tych pomyłek więcej, ponieważ rośnie pokolenie "wolniej myślących" i co trzeba zapamiętać, adresy będę zawsze, bo są od tysięcy lat. Kiedyś był to dom "pod gruszą" i wszyscy wiedzieli gdzie to jest a teraz też jest dom "pod gruszą" tylko z dopiskiem 34 i nazwą dzielnicy. Adres to jest coś co identyfikuje miejsce docelowe i nie ma takiej możliwości, aby adresy w realu czy też w internecie, odeszły w zapomnienie. Z drugiej strony to dobrze, że wielu ludzi nie wierzy w potencjał adresów internetowych, bo nikomu nie jest specjalnie potrzebna konkurencja.

Edited by domainer