Jump to content

wartosc 3-literówek w dropped

Recommended Posts

Posted

Witam,

dlaczego np. domeny 3 literowe z niepożądanymi znakami typu (x,z,q,v,y) aktualnie na aukcjach prywatnych (domeny przechwycone przez dropped) kwoty dochodzą do ~100 zł a aukcje otwarte (wystawione domeny w ppd, dropped) nie osiągają na dzień dzisiejszy takich kwot?

Posted

Zadałeś dobre pytanie. Od pewnego czasu zastanawiam się nad tym fenomenem - pewnie fenomenem Dropped, jak to już kiedyś zostało powiedziane.

Zadam kolejne pytanie - dlaczego domeny po 10 zł w last minute schodzą lepiej niż na zwykłych aukcjach również po 10 zł?

Posted
Zadałeś dobre pytanie. Od pewnego czasu zastanawiam się nad tym fenomenem - pewnie fenomenem Dropped, jak to już kiedyś zostało powiedziane.

Zadam kolejne pytanie - dlaczego domeny po 10 zł w last minute schodzą lepiej niż na zwykłych aukcjach również po 10 zł?

o to to! też jestem ciekaw... może więcej followersów? :)

Posted
dlaczego np. domeny 3 literowe z niepożądanymi znakami typu (x,z,q,v,y) aktualnie na aukcjach prywatnych (domeny przechwycone przez dropped) kwoty dochodzą do ~100 zł a aukcje otwarte (wystawione domeny w ppd, dropped) nie osiągają na dzień dzisiejszy takich kwot?

Bo po aukcji są ważne jeszcze przez rok, a co miesiąc ich wartość spada o 10 zł. ;-)

Posted
może Ci co tak kolekcjonują te 3 literowe domeny mają już przesyt? :)

To ja poproszę przesyt w domenach 2 i 1 literowych, przecież dłużej są zarejestrowane [...]

Posted
To ja poproszę przesyt w domenach 2 i 1 literowych, przecież dłużej są zarejestrowane [...]

źle mnie zrozumiałeś, to ironia była.

Wartość domen dwuliterowych jest znacznie wyższa od domeny 3 literowej, jest ich mniej jak sam to zauważyłeś i nie są dostępne dla większego grona ludzi jak to jest z domeną 3 literową, którą praktycznie każdy domeniarz już posiada w swym portfolio. Dla mnie posiadanie domeny 2 literowej to jest aktualnie marzenie nie mówiąc już o 1 literowej, ehh :)

Posted
źle mnie zrozumiałeś, to ironia była.

Wartość domen dwuliterowych jest znacznie wyższa od domeny 3 literowej, jest ich mniej jak sam to zauważyłeś i nie są dostępne dla większego grona ludzi jak to jest z domeną 3 literową, którą praktycznie każdy domeniarz już posiada w swym portfolio. Dla mnie posiadanie domeny 2 literowej to jest aktualnie marzenie nie mówiąc już o 1 literowej, ehh :P

Zawsze możesz odkupić domenę 2 literową :P Jeszcze gdzie nie gdzie na tym forum ktoś wystawi domenę na sprzedaż w całkiem przystępnej cenie :)

Posted

Efekt promocji: jak wchodzisz do supermarketu i widzisz wołami napis, że promocja na kaszankę i tylko dziś do szesnastej jest po 5 złotych za kilogram i dodają do tego jeszcze dwie bułki kajzerki to kupujesz pomimo, że normalnie nawet na kaszankę nie spojrzysz. Domen to też dotyczy...

jak to jest z domeną 3 literową, którą praktycznie każdy domeniarz już posiada w swym portfolio.

Ja nie mam. Może nie jestem domeniarzem z prawdziwego zdarzenia. (No dobrze - mam kilkanaście trzyznakowych...)

Dla mnie posiadanie domeny 2 literowej to jest aktualnie marzenie nie mówiąc już o 1 literowej, ehh :P

Ja swoje marzenie spełniłem i kupiłem sobie czwartego w życiu IDN-a: Ĩ.PL - Inwestycje Internetowe.

Pozdrawiam!

Posted
...dlaczego np. domeny 3 literowe z niepożądanymi znakami typu (x,z,q,v,y)...

Witam,

Niepożądane znaki są z tego względu niepożądane, że na większość liter nie ma słów.

Myślę, że "z" jest tutaj dobrą literą, ewentualnie "v".

Posted
Witam,

Niepożądane znaki są z tego względu niepożądane, że na większość liter nie ma słów.

Myślę, że "z" jest tutaj dobrą literą, ewentualnie "v".

xxx, dvd, zoo, xyz, vcd - tak, bardzo niepożądane trzyliterówki... :P

Posted

z tego co wiem to literka z w polsce jest jedną z naljepszych liter (bardzo dużo słów zaczyna się na z, nie rozumiem osób, które ją nazywają niepożądaną.

chyba, że patrzy się w skali światowej - anglojęzycznej to wtedy z jest jedną z najgorszych,

zastanawia mnie co jest ważniejsze w wycenie 3literówek? czy literki w skali światowej (angielski) czy w skali polskiej ?

Posted
Zastanawia mnie co jest ważniejsze w wycenie 3literówek? czy literki w skali światowej (angielski) czy w skali polskiej ?

Literki w skali polskiej. W wycenie bierze się pod uwagę dźwięczność ciągu liter bdk.pl(be de ka) oraz zastosowanie i rozwinięcie domeny.

Sam nie posiadam żadnej domeny trzyliterowej, ale jakbym kupował to właśnie taką jak opisałem.

Posted (edited)
Na rynku polskim, oczywiście ważne są warunki polskie.

http://dpl.pl/ile-za-litere/

no rozumiem ale jakoś nie odzwierciedla się to w rzeczywistości, np. 3literówki z domenami W lub Z (które są jedne z najlepszych w polsce) nie schodzą za duże kwoty, czasami wyjątki się zdarzają

Edited by rrl.pl
Posted
no rozumiem ale jakoś nie odzwierciedla się to w rzeczywistości, np. 3literówki z domenami W lub Z (które są jedne z najlepszych w polsce) nie schodzą za duże kwoty, czasami wyjątki się zdarzają

Martwisz się tym? Bo ja wcale. ;-)

Posted
z tego co wiem to literka z w polsce jest jedną z naljepszych liter (bardzo dużo słów zaczyna się na z, nie rozumiem osób, które ją nazywają niepożądaną.

Dokładnie. Związek, Zespół, Zakład...

Frekwencja występowania liter w języku polskim jest zupełnie inna niż w angielskim.

Pozdrawiam

Posted

Odpowiedź jest prosta. Kupując trzyliterówki na aukcjach po przechwyceniu, w 99% licytujesz z Domainerami, czyli z osobami, które je kupują by na nich zarobić. A zarobić na trzyliterówkach można w tej chwili w przypadku sprzedaży owej domeny dla EU. Zatem, inwestowanie w domeny trzyliterowe może okazać się długą drogą do sukcesywnej sprzedaży. No chyba, że kupujesz dla siebie B)