Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Pewnie każdy po przeczytaniu tego posta pomyśli że jestem świeżynka - i wcale się nie pomyli....

Trochę poszperałem po forum, kilku blogach, innych stronkach ale cały czas męczy mnie pytanie - czy to się opłaci?

W końcu czas to pieniądz!! - i każdy z was dobrze o tym wie.

-Czy nie jest już tak że większość domen godnych zainteresowania mają już swoich nabywców?

-Że ludzie którzy się na tym znają zabezpieczyli się w zapas domen i pole manewru jest bardzo ograniczone?

Biorę pod uwagę fakt że mamy doczynienia z internetem - czymś w sumie nie do końca przewidywalnym ( jeżeli wogóle), wiele może się zmienić, mogą przyjść nowe trendy - przez nikogo jeszcze niebrane pod uwagę.

Pewnie nie jeden użytkownik takiego posta z wątpliwościami umieścił - nic takiego nie znalazłem ( dlatego pytam )

Jak to z tymi domenami jest???

Posted (edited)

Kilka sugestii:

- to prawda, że wiele domen ma swoich właścicieli, ale często zapominają oni je opłacać lub zostawiają sobie tylko najlepsze, codziennie kilkaset domen jest nieopłacanych i wygasa, po czym są przechwytywane i bardzo często są to nawet domeny rejestrowane w 1998 roku (w początkach Internetu!). Więc nie jest stwierdzeniem prawdziwym, że "wszystko zajęte", bo tak by było tylko, gdyby domeny były opłacane raz i na wieczność, tak naprawdę kupa domen wygasa co dzień, sugeruję zapoznać się z serwisem dropped.pl i jego listą, ciekawe domeny można tam wylicytować już za kilkadziesiąt - kilkaset zł, po czym sprzedać nawet i za 10 razy tyle.

- zajmowanie się domenami (tzw. domaining) polega również na odkupowaniu dobrych, zajętych już domen, by odsprzedać je w przyszłości drożej, każdy domainer się chętnie pozbędzie nawet i najlepszych, topowych swoich domen, o ile kwota oczywiście będzie go satysfakcjonowała. Domen do odkupienia są tysiące - tu proponuję zapoznać się z aftermarket.pl, jego listą i cenami.

- prawdą oczywiście jest, że wszystkie najbardziej sensowne jednowyrazowe domeny (typu samochody.pl, mieszkania.pl) są zajęte, jednak można jeszcze znaleźć ciekawe adresy będące zbitkiem wyrazów (np. dobremieszkania.pl) i odsprzedać je nawet za parę - paręnaście tysięcy zł, żaden polski domainer nie jest w stanie wykupić wszystkich takich adresów, bo to nierealne jest i zbyt ryzykowne.

- prawdą jest, że najlepsze domeny .pl są już zajęte, ale nikt nie broni inwestować w inne końcówki niż .pl przecież (mieszkania.pl zajęte to rejestrujesz mieszkania.eu i sprzedajesz je za 20% kwoty .pl, które i tak są ogromnymi pieniędzmi - przykład oczywiście),

- domeny były i zawsze będą, nic lepszego się nie da prawdopodobnie już wymyślić dobra domena jest jak billboard umieszczony przy największych arteriach największych miast Polski lub świata (tylko o wiele tańszy).

Moim zdaniem dla każdego znajdzie się jeszcze w tym biznesie miejsce, wszystko zależy jednak od budżetu, którym się dysponuje, wyobraźni i pomyślunku. ;) Rejestracja domeny za 10 zł, odsprzedaż jej za 100.000 zł (bez żadnej wiedzy do tego), takie marzenia mogą co prawda rozpalać wyobraźnię, lecz zdarzają się tylko w bajkach, to nie jest tak łatwy biznes, a raczej sztuka kompromisów, kombinowania i ustępstw (głównie przy przedłużeniach domen). :)

EDIT:

Aha, napisałem wszystko oprócz odpowiedzi na pytanie, która brzmi:

tak, opłaca się i jeszcze długo będzie opłacało zajmować się domenami. ;)

Edited by thomaso
Posted

Dzięki thomaso;

Faktem jest że żaden biznes nie jest łatwy - wszystko wymaga wkładu i pracy.

Mimo to wydawać by się mogło że domaining w Polsce jest rynkiem niszowym ( osobiście nie znam ludzi którzy by się tym zajmowali - chyba że się ukrywają )

Ciesze się iż można otwarcie stwierdzić, że na domenach można jeszcze zarobić - jest to na pewno napędzające.

Zastanawiałem się jeszcze co jest lepsze dla tego biznesu:

1. Uświadamianie jak największej rzeszy ludzi ( żeby pobudzić rynek )

2. Czy po cichaczu kręcić swój biznes

Szczerze mówiąc wydaje mi się że pierwsza opcja będzie lepsza - niech zrobi się głośno, niech kapitał zasili ten rynek.

Tak jak piszesz jest wiele domen ( eu, ostatnio głośna tv)

A jak to wygląda z innymi domenami np (.li, .lu - obojętnie ) od czego to zależy że w domeny z taką końcówką warto zainwestować a w inną jeszcze nie???

Posted
Zastanawiałem się jeszcze co jest lepsze dla tego biznesu:

1. Uświadamianie jak największej rzeszy ludzi ( żeby pobudzić rynek )

2. Czy po cichaczu kręcić swój biznes

A ja uważam, że wariant drugi jest zdecydowanie lepszy. W końcu im mniejsza konkurencja tym większa swoboda ruchów :)

• 2 weeks later...
Posted

Tak, można powiedzieć, że biznes domenowy jest niszowy (i całe szczęście). Wynika to z tego, że nie jest to handel pietruszką i trzeba mieć odrobinę wiedzy technicznej na temat systemu domen, parkowania, stron www i takich tam okołotematycznych drobiazgów. Z niezrozumiałych dla mnie powodów większość ludzi ma jakiś uraz na tle nauki aspektów technicznych, boją się nawet komputera, a co dopiero tak szczegółowej wiedzy. Dziwi mnie to, bo nauka zazwyczaj nie boli (no chyba, że jest to nauka jazdy na nartach :lol:). Myślę, że konkurencji będzie przybywać wraz z napływem do tego biznesu młodego pokolenia, które z komputerem miało do czynienia niemal od urodzenia. Już teraz widać, że sporo nowych osób na tym forum to młodzież. ;)