Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czołem!

Po lekturze znanego forum o pozycjonowaniu nie mam już pewności, czy stawiając startup warto przeznaczyć część środków na solidną, branżową domenę, czy może zarejestrować pierwszą lepszą, a całość budżetu zainwestować w marketing i SEO :huh:

Jako przykład podam sytuację, w której się znajduję:
Zamierzam otworzyć portal o lepieniu pierogów. Na podstawie danych z Trends wiem, że hasło lepienie pierogów ma znacznie więcej wywołań, niżeli hasło pierogi, które nie ma ich prawie w ogóle. Niestety, domena lepieniepierogow.pl jest zajęta i, pomimo że niezagospodarowana, to właściciel żąda sobie za adres astronomicznej wręcz sumy. Wolne są natomiast inne rozszerzenia (.eu, .net,. com). Opcje są więc dwie:
- zapłacić za domenę lepieniepierogow.pl, przez co okres osiągnięcia progu rentowności przedłuży mi się kilkukrotnie,
- zarejestrować z buta lepieniepierogow.pierwszalepszakońcówka, a resztę przeznaczyć na działania promocyjne/pozycjonowanie (ryzykując jednocześnie, że właściciel "peelki" postanowi wystartować z konkurencyjnym serwisem).

Osobiście skłaniam się ku opcji drugiej zwłaszcza, że ze względu na specyfikę branży, niezwykle istotny w pozyskiwaniu potencjalnych klientów będzie marketing szeptany.

Będę wdzięczny za sugestie i zapraszam do ogólnej dyskusji :)

Ciao! ;*

Edited by Geekboy68k
Posted

Osobiście skłaniam się ku opcji drugiej zwłaszcza, że ze względu na specyfikę branży, niezwykle istotny w pozyskiwaniu potencjalnych klientów będzie marketing szeptany.

Również bym wybrał drugą opcję.

Posted (edited)

lepieniepierogow.pl to zajęta domena ?

Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać, ale już tak...

Nazwa domeny lepieniepierogow.pl oczekuje w kolejce na rejestrację

:D

Edited by Geekboy68k
Posted (edited)

lepieniepierogow.attorney

Ja wybrałbym opcję nr 3, inną domenę .pl.

dokładnie. domena za 15-150 zł oraz pozycjonowanie za podobną kwotę (choćby z GoDaddy SEO) i w tysiacu projekt mozna zamknac. i tak najwiecej ZUS bedzie kosztowal ;)

@GeekBoy68k mozna i przyjac ze koncowka nie ma znaczenia (sprowadzajac to do zero-jedynkowej odpowiedzi uznac mozna ze nie ma), ale zrob ankiete wsrod znajomych (ktorzy sa konsumentami pierogow i za nie PLACA - nie tylko je jedza) i spytaj jaka koncowke by wybrali szukajac pierogow w internecie.

edit: ilu ekspertow tyle opini - seowcy chca zarobic na pozycjonowaniu, domeniarze na domenach, marketerzy na marketingu etc. kazdy ma swoja racje. kazdy patrzy z innej perspektywy i kazdy ma jakies Mity i kazdy musi na czyms zarabiac by byc w branzy.

zobacz tutaj http://seo.zgred.pl/mity-seo-wydanie-specjalne-2973

pytanie retoryczne: chociaz mitem jest umieszczanie slow kluczowych w adresach to co sprawilo ze powyzszy adres tak wyglada a nie inaczej?

Edited by limo
Posted (edited)

dzrob ankiete wsrod znajomych (ktorzy sa konsumentami pierogow i za nie PLACA - nie tylko je jedza) i spytaj jaka koncowke by wybrali szukajac pierogow w internecie.

ja czasem robie takie ankiety wsrod moich znajomych: blisko 100% wybiera "koncowke" google, bez wzgledu na to, czego szukaja - malo tego: wiecej niz polowa wpisujac adres (domene) nie robi tego do paska przegladarki, ale w wyszukiwarke google - co skutkuje tym, ze czasem finalnie wchodza na inna strone, niz zakladali

Edited by Guest
Posted (edited)

ja czasem robie takie ankiety wsrod moich znajomych: blisko 100% wybiera "koncowke" google, bez wzgledu na to, czego szukaja - malo tego: wiecej niz polowa wpisujac adres (domene) nie robi tego do paska przegladarki, ale w wyszukiwarke google - co skutkuje tym, ze czasem finalnie wchodza na inna strone, niz zakladali

to jesli Ci "znajomi" (grupa badana) jest grupa docelowa to jest to sygnal w ktora strone nalezy isc. ale czy dla tej grupy docelowej liczy sie marka czy moze znalezienie taniego/popularnego produktu?

w niektorych branzach nie ma znaczenie jaka firma sprzedaje ale licza sie np opinie czy fakt ze strona jest wysoko w SERPach? ciezko jest generalizowac, ale warto targetowac.

btw: chyba po rozpoczeciu watku "ktos" ruszyl do rezerwacji domeny - moze ten post to marketing szeptany ;)

lepieniepierogow.pl oczekuje w kolejce na rejestrację

Edited by limo
Posted

Czołem!

Po lekturze znanego forum o pozycjonowaniu nie mam już pewności, czy stawiając startup warto przeznaczyć część środków na solidną, branżową domenę, czy może zarejestrować pierwszą lepszą, a całość budżetu zainwestować w marketing i SEO :huh:

Jako przykład podam sytuację, w której się znajduję:

Zamierzam otworzyć portal o lepieniu pierogów. Na podstawie danych z Trends wiem, że hasło lepienie pierogów ma znacznie więcej wywołań, niżeli hasło pierogi, które nie ma ich prawie w ogóle. Niestety, domena lepieniepierogow.pl jest zajęta i, pomimo że niezagospodarowana, to właściciel żąda sobie za adres astronomicznej wręcz sumy. Wolne są natomiast inne rozszerzenia (.eu, .net,. com). Opcje są więc dwie:

- zapłacić za domenę lepieniepierogow.pl, przez co okres osiągnięcia progu rentowności przedłuży mi się kilkukrotnie,

- zarejestrować z buta lepieniepierogow.pierwszalepszakońcówka, a resztę przeznaczyć na działania promocyjne/pozycjonowanie (ryzykując jednocześnie, że właściciel "peelki" postanowi wystartować z konkurencyjnym serwisem).

Będę wdzięczny za sugestie i zapraszam do ogólnej dyskusji :)

Ciao! ;*

To zależy jak bogata jest branża w której chcesz utworzyć swój portal.

Powinieneś dać jeszcze 3 opcję, czyli wybór krótszej domeny - brandable dla Twojej tematyki, lub choć trochę powiązanej. A reszta kasy na SEO. I ja właśnie tą opcję bym wybrał.

W niektórych tematykach domeny "exact mach domain" będą lepszym wyborem niż inne, ale jak z "osram" da się zrobić rozpoznawalną markę wśród żarówek w polsce, to wybrał bym tańszą domenę i ją rozreklamował.

Oczywiście po .pl zgłosiłbym się jak już portal wypali ;)

• Like 1