Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że na rynku domen ostatnio nic ciekawego się nie dzieje ?

Spadów jest więcej, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

Od dawna nic ciekawego nie zleciało(pomijam lodowisko i weterynarza) ;)

Doszło do tego, że Kowalski który chciałby zainwestować pieniądze w domeny będzie musiał prosić właścicieli żeby mu coś sprzedali ;)

Mamy kryzys ? :)

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a ja myślę, że liczbe klientów rośnie, tylko krążą oni między domeniarzami. W jednym miesiącu są u Ciebie w drugim u mnie i tak to się kręci ;)

Posted (edited)

Uważam, że to nie kryzys tylko nowe trendy w nazewnictwie.

Narażę się swoją wypowiedzią ale uważam, że generyk już nie wystarczy...

raz - jest za drogi, przynajmniej na start,

dwa - nie wyróżnia się w sieci, jest pusty w swoim brzmieniu i nie ma powera,

trzy - nie tylko wyszukiwarka zapodaje pasujące nazwy ale robią to sami użytkownicy w serwisach społecznościowych,

cztery - domena to dzisiaj produkt FMCG - jutro jej termin ważności się skończy.

Edited by maryuse
Posted

Ofert jak na lekarstwo a jeśli już to w granicach 50 zeta. Osoby z dużym portfolio na pewno tak tego nie odczuwają - zawsze ktoś się "napatoczy" na ich domenę i nawet jeśli nie kupi to przynajmniej sprawi radość - no bo wtedy czujesz, że jest ruch w interesie (i zabawa ma sens) ;)

Posted
Doszło do tego, że Kowalski który chciałby zainwestować pieniądze w domeny będzie musiał prosić właścicieli żeby mu coś sprzedali :P

Na to liczę :)

Guest Michal
Posted (edited)

W ubiegłym miesiący otrzymałem ponad 20 ofert na domeny, więc jakieś zainteresowanie jest (najwyższa to 9 000 PLN). Aczkolwiek w marcu było więcej, bo ponad 30. Gorzej z chęcią wydawania pieniędzy :)

Edited by Michal
Posted

Wydaje mi się, że ten kryzys jest wydumany. Na podstawie jednego miesiąca nie można jednoznacznie stwierdzić, że mamy z nim do czynienia.

Co do jakości spadów i realizacji dobrych opcji jest słabo. To fakt, być może dzięki publikacjom w głównych mediach wzrasta świadomość przeciętnego Kowalskiego o wartości adresów www. A to dla nas nie jest nazbyt korzystne.

Posted
Co do jakości spadów i realizacji dobrych opcji jest słabo. To fakt, być może dzięki publikacjom w głównych mediach wzrasta świadomość przeciętnego Kowalskiego o wartości adresów www. A to dla nas nie jest nazbyt korzystne.

O tym właśnie mówię..

Z jednej strony to lepiej, bo możemy sprzedawać więcej za.. więcej, z drugiej jednak bardzo ciężko kupić teraz cokolwiek w atrakcyjnej cenie :)

Posted
Mnie ostatnio tylko pytają [przeważnie o IDN-y].

Ostatnio jeden mój dobry znajomy który zaczyna bawić sie w domeny zapytał mnie czy posiadacze domen to sami idioci ?:)

Nie bardzo wiedziałem co mu odpowiedzieć ale jak przeczytałem korespondencje jaka prowadził z jednym z abonetow domeny to nie wiedziałem co ma mu odpowiedzieć ! Zapytał grzecznie -przedstawiając sie z mienia i nazwiska podając numer tel o cenę domeny , przepraszam o cenę nie domeny a IDNA :P'i dostał taka odpowiedz

CYTUJE

Witam pana,

Dziekuje za zapytanie co tej atrakcyjnej domeny.

Regularnie dostaje zapytania w sprawie jej kupna.

Moge sprzedac te domene jedynie profesjonalnemu kupcowi,

ktory ma zamiar wykorzystac ja w sensowny sposob (komercyjnie).

Jesli takowym pan jest, to prosze o krotki opis panskiej firmy,

oraz krotki plan zagospodarowania domeny.

W przypadku spolki kapitalowej mozliwa jest platnosc udzialami.

Natomiast prywatnym osobom moge zaproponowac wynajm:

2 Euro/dzien netto, platne za rok z gory.

Prosze o kontakt w celu dogrania szczegolow:

+XXXXXXXXXXXX

albo panski telefon i oddzwonie.

Pozdrawiam,

Człowiek sie pyta o cenę domeny zaparkowana na ND a dostaje maila z pytaniem o życiorys i propozycje innych usług np dzierżawy o która nie pyta myśliciele ze taki początkujący inwestor jak dostaje taka odpowiedz to nabiera chęci na kolejne korespondencje i zakupy ?

To tak przy okazji tego tematu o kryzysie

Posted (edited)
O tym właśnie mówię..

Z jednej strony to lepiej, bo możemy sprzedawać więcej za.. więcej, z drugiej jednak bardzo ciężko kupić teraz cokolwiek w atrakcyjnej cenie :)

Dokładnie, i bądź tu człowieku mądry.

Choć ja osobiście jako początkujący wolałem i wolę jednak nie uświadomionych Kowalskich, którzy wypuszczali ładne domeny na wolność.

Edited by polo333
Posted
ktory ma zamiar wykorzystac ja w sensowny sposob (komercyjnie )

Pytanie o zamiar wykorzystania domeny jest dopuszczalne lecz pasuje raczej do przekazania domeny na cele niekomercyjne. Np. takiej jak ta.

-------------

Płakać należałoby głównie nad słabymi portfoliami a nie portfelami nabywców.

Ci, którzy nie mają szczęścia w finansach niech w innym miejscu go poszukają.

Jest przecież maj - miesiąc zakochanych :)

Posted

Nie wiem czy nazywać to kryzysem (choć sprzedaję mało, ale tak było od początku mojego romansu z domenami) - otrzymałem dziś propozycję sprzedaży domeny jednoslady*eu za 20 USD, odpisałem grzecznie, że trochę za niska propozycja...

Sebastian

alpine5

Posted

Nie odczuwam specjalnej różnicy.

BTW, dzisiaj w serwisie DomenyMedyczne.pl została sprzedana domena ChirurgiaReki*pl

Posted
Ostatnio jeden mój dobry znajomy który zaczyna bawić sie w domeny zapytał mnie czy posiadacze domen to sami idioci ?:)

Nie bardzo wiedziałem co mu odpowiedzieć ale jak przeczytałem korespondencje jaka prowadził z jednym z abonetow domeny to nie wiedziałem co ma mu odpowiedzieć ! Zapytał grzecznie -przedstawiając sie z mienia i nazwiska podając numer tel o cenę domeny , przepraszam o cenę nie domeny a IDNA :P'i dostał taka odpowiedz

CYTUJE

Witam pana,

Dziekuje za zapytanie co tej atrakcyjnej domeny.

Regularnie dostaje zapytania w sprawie jej kupna.

Moge sprzedac te domene jedynie profesjonalnemu kupcowi,

ktory ma zamiar wykorzystac ja w sensowny sposob (komercyjnie).

Jesli takowym pan jest, to prosze o krotki opis panskiej firmy,

oraz krotki plan zagospodarowania domeny.

W przypadku spolki kapitalowej mozliwa jest platnosc udzialami.

Natomiast prywatnym osobom moge zaproponowac wynajm:

2 Euro/dzien netto, platne za rok z gory.

Prosze o kontakt w celu dogrania szczegolow:

+XXXXXXXXXXXX

albo panski telefon i oddzwonie.

Pozdrawiam,

Człowiek sie pyta o cenę domeny zaparkowana na ND a dostaje maila z pytaniem o życiorys i propozycje innych usług np dzierżawy o która nie pyta myśliciele ze taki początkujący inwestor jak dostaje taka odpowiedz to nabiera chęci na kolejne korespondencje i zakupy ?

To tak przy okazji tego tematu o kryzysie

W zeszłym roku trafiłem na tego samego domeinera i dostałem dokładnie tą samą regułkę :) Po wymianie korespondencji i próbie negocjacji zaproponowanej mi ceny (około 1500 jeśli dobrze pamiętam), otrzymałem na koniec bardzo niegrzecznego maila z informacją, że "mam się już nie kontaktować bo tracę jego niezwykle cenny czas, to jakaś kpina" itp...

• 1 month later...
Posted (edited)

Pozwolę sobie odkopać.

Przeglądając "ostatnio sprzedane domeny" na AM można odnieść wrażenie, że zaczęły się urlopy i KK wyginęli.

U mnie to samo... od jakiegoś czasu brak zapytań, a może to przez ten mundial :)

Edited by Gaudzinski
Posted
Pozwolę sobie odkopać.

Przeglądając "ostatnio sprzedane domeny" na AM można odnieść wrażenie, że zaczęły się urlopy i KK wyginęli.

U mnie to samo... od jakiegoś czasu brak zapytań, a może to przez ten mundial :)

a u mnie znowu odwrotnie ;-p sporo zapytan i nawet kilka sprzedazy.